Friday, June 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQ on Indian Economy For State PSC, BPSC, MPPSC, UPPSC P5


251. ‘National Planning Committee’ was set up by:
(A) Jawaharlal Nehru
(B) (A) Dalal
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Lal Bahadur Shastri
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] Subhash Chandra Bose.


252. Which of the following is included in ‘Navratna’?
(A) coal India
(B) bharat heavy electronics limited
(C) Bharat electronics limited
(D) gas authority of india limited
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] Bharat electronics limited.


253. Which of the following does not constitute the social base of thecommunist parties in India?
(A) agriculture and Industries working class
(B) business class
(C) the educated
(D) youth
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] business class.


254. Which of the following country is not a member of ‘ASEAN’?
(A) Vietnam
(B) Thailand
(C) South korea
(D) Indonesia
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] South korea.


255. ‘Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna’ is related to:
(A) communication
(B) social integration
(C) linking of rivers
(D) development of highways
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [D] development of highways.


256. The sector in which United Kingdom has expressed its interest forpartnership with Kerala is:
(A) insurance sector
(B) IT sector
(C) health sector
(D) education sector
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] health sector.


257. The sector in which United Kingdom has expressed its interest forpartnership with Kerala is:
(A) insurance sector
(B) IT sector
(C) health sector
(D) education sector
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] health sector.


258. The sector in which United Kingdom has expressed its interest forpartnership with Kerala is:
(A) insurance sector
(B) IT sector
(C) health sector
(D) education sector
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] health sector.


259. The sector in which United Kingdom has expressed its interest forpartnership with Kerala is:
(A) insurance sector
(B) IT sector
(C) health sector
(D) education sector
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] health sector.


260. The sector in which United Kingdom has expressed its interest forpartnership with Kerala is:
(A) insurance sector
(B) IT sector
(C) health sector
(D) education sector
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] health sector.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App