Friday, June 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

UPPSC Exam MCQ on Indian Economy P4

31. Under which ‘Five year Plan’ was the decision to establish a socialistic pattern of society taken?
(A) III Five year plan
(B) IV Five-year plan
(C) I Five-year plan
(D) II Five year plan
[MPPSC - 2014]

Correct Answer: [B] IV Five-year plan.

32. What do we mean by sustainable economic development?
(A) Industrial development
(B) Agriculture development
(C) Future economic development with the development of the present generation
(D) only economic development of present generation
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [C] Future economic development with the development of the present generation.

33. What is the base of Human development index?
(A) Health, education, standard of living
(B) Education, standard of living employment
(C) Health, education, employment, standard of living
(D) Health, education, employment
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [A] Health, education, standard of living.





34. What was the growth rate of Gross State Domestic Product [GSDP] of Madhya Pradesh from the year 2011-12 to 2017-18?
(A) 16.09%
(B) 14.39%
(C) 11.09%
(D) 15.09%
[MPPSC - 2018]

Correct Answer: [B] 14.39% .

35. What was the industrial growth rate of India during 2013-14 with 2011- 12 as the base year?
(A) 4.5%
(B) 5.5%
(C) 2.5%
(D) 3.5%
[MPPSC - 2014]

Correct Answer: [A] 4.5%.

36. When was the State Bank of India established?
(A) 1956
(B) 1957
(C) 1954
(D) 1955
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [D] 1955.

37. Which of the following country is not a member of ‘ASEAN’?
(A) South Korea
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Thailand
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [A] South Korea.

38. Which of the following does not constitute the social base of the communist parties in India?
(A) the educated
(B) youth
(C) agriculture and Industries working class
(D) business class
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [D] business class.

39. Which of the following is included in ‘Navratna’?
(A) Bharat electronics limited
(B) Gas authority of India limited
(C) Coal India
(D) Bharat heavy electronics limited
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [A] Bharat electronics limited.

40. Which of the following is irrelevant in the context of the share market?
(A) Nifty
(B) SAPS
(C) Sensex
(D) BSE
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [B] SAPS.



0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play