Friday, June 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

BPSC Exam MCQ on Indian Economy P3


231. .Which of the following statements with respect to the land ofacquisition act, 1894 is not true?
(A) it was made by the British rulers
(B) its purpose was to help process of land reforms in India
(C) it has been replaced by another act of India’s parliament
(D) its implementation had become disputed
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] its purpose was to help process of land reforms in India.


232. Scientific socialism is attributed to
(A) karl marx
(B) adam smith
(C) J.M. keynes
(D) Thomas mann
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] karl marx.


233. The largest commercial bank of India is
(A) Nabard
(B) State bank of India
(C) ICICI
(D) Union bank of India
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] State bank of India.


234. Which of the following is irrelevant in the context of share market?
(A) sensex
(B) BSE
(C) Nifty
(D) SAPS
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] SAPS.


235. The base of sustainable development is
(A) Social approach
(B) economic approach
(C) Environmental approach
(D) all of the above
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] all of the above.


236. ‘NABARD’ stands for
(A) National agriculture development institution
(B) National rural development institution
(C) National Bank for Agriculture and Rural Development
(D) National financial institution
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [C] National Bank for Agriculture and Rural Development.


237. What do we mean by sustainable economic development?
(A) Future economic development with the development of presentgeneration
(B) only economic development of present generation
(C) Industrial development
(D) Agriculture development
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [A] Future economic development with the development of presentgeneration.


238. The payment of foreign trade is related with
(A) the merits of import
(B) the merits of export
(C) the multiplier of foreign trade
(D) balance of payment
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] balance of payment.


239. .The second five year plan was based on which model?
(A) solow model
(B) domar model
(C) robinson’s model
(D) mahalanobis model
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] mahalanobis model.


240. The basic objective of fifth five year plan was
(A) Poverty removal
(B) reforms in public distribution system
(C) Inclusive growth
(D) exclusive growth
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [A] Poverty removal.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App