Friday, June 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

UPPSC MCQ on Indian Economy Practice Set P2


221. According to 2011 Census, the density of population in India was
(A) 325
(B) 335
(C) 382
(D) 385
[MPPSC - 2017]
Correct Answer: [C] 382.


222. .From which year was regular and scientific Census started in India?
(A) 1861
(B) 1871
(C) 1881
(D) 1891
[MPPSC - 2017]
Correct Answer: [C] 1881.


223. The objective/objectives of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna is/are
(A) Connecting villages to main road
(B) Constructing concrete road
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [C] Both (A) and (B).


224. .Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passedin
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2007
(D) 2010
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] 2005.


225. Which of the following is not one of the BRICS countries?
(A) Brazil
(B) Russia
(C) South Africa
(D) Canada
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] Canada.


226. 4.Which of the following is a submarine of Indian Navy?
(A) INS viraat
(B) INS sindhurakshak
(C) INS rajali
(D) INS vikrant
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] INS sindhurakshak.


227. Which one of the following countries is not a member of G-8?
(A) Russia
(B) Britain
(C) Spain
(D) Canada
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [C] Spain.


228. .Which one of the following states recorded the lowest populationdensity in census 2011?
(A) Mizoram
(B) arunachal pradesh
(C) sikkim
(D) nagaland
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] arunachal pradesh.


229. The formal and real beginning of Five year plans is said to have startedin Madhya Pradesh from
(A) third five year plan
(B) second five year plan
(C) first five year plan
(D) 11th November, 1956
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] 11th November, 1956.


230. Who among the following is associated with ‘NITI Aayog’?
(A) narendra modi
(B) kaushik basu
(C) amartya sen
(D) P. chidambram
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] narendra modi.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App