Thursday, June 27, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQ on Indian Economy For WBCS, MPPSC, UPPSC, BPSC Exam P1

1. From which year was regular and scientific Census started in India?
(A) 1881
(B) 1891
(C) 1861
(D) 1871
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [A] 1881.

2. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passed in
(A) 2007
(B) 2010
(C) 2004
(D) 2005
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [D] 2005.

3. The second five-year plan was based on which model?
(A) Robinson model
(B) Mahalanobis model
(C) Solow model
(D) Domar model
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [B] Mahalanobis model.





4. UN observed ______ as an International year for women
(A) 1977
(B) 1972
(C) 1975
(D) 1976
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [C] 1975.

5. .Which of the following statements with respect to the land of acquisition act, 1894 is not true?
(A) it has been replaced by another act of India’s parliament
(B) its implementation had become disputed
(C) it was made by the British rulers
(D) its purpose was to help the process of land reforms in India
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [D] its purpose was to help the process of land reforms in India.

6. .Which one of the following states recorded the lowest population density in census 2011?
(A) Sikkim
(B) Nagaland
(C) Mizoram
(D) Arunachal Pradesh
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [D] Arunachal Pradesh.

7. ‘NABARD’ stands for
(A) National Bank for Agriculture and Rural Development
(B) National financial institution
(C) National agriculture development institution
(D) National rural development institution
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [A] National Bank for Agriculture and Rural Development.

8. ‘National Planning Committee’ was set up by:
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Jawaharlal Nehru
(D) (A) Dalal
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [A] Subhash Chandra Bose.

9. ‘Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna’ is related to:
(A) linking of rivers
(B) development of highways
(C) communication
(D) social integration
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [B] development of highways.

10. Which of the following is a submarine of Indian Navy?
(A) INS Rajali
(B) INS Vikrant
(C) INS Viraat
(D) INS Sindhurakshak
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [D] INS Sindhurakshak.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play