Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian History (Ancient and Medieval) MCQs From WBCS Mains Papers P1



1. At which of the following places has the largest belt of painted rock shelter of pre-historic period been found?
(A) Bagor
(B) Ajanta
(C) Bhaja
(D) Bhimbetka
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] Bhimbetka.

2. Who wrote Milindapanha?
(A) Basumitra
(B) Nagasena
(C) Asvaghosha
(D) Nagarjuna
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [B] Nagasena.




3. Who wrote Gitavali, Kavitawali and Vinaya Patrika?
(A) Chaitanya
(B) Namadeva
(C) Tulsidas
(D) Surdas
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Tulsidas.

4. Which school of Art flourished in the region between the lower valleys of Krishna and Godavari during 2nd Century BCE-3rd Century CE?
(A) Nagarjuna School
(B) Amravati School
(C) Gandhara School
(D) Mathura School
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] Amravati School.

5. Which of the following sources states that Srinagar was built by Asoka?
(A) Taranath's History of Tibet
(B) Mahavamsa
(C) Divyavadana
(D) Rajtarangini
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] Rajtarangini.

6. Which Magadhan ruler launched a final military assault on the Gana rajyas of Kasi-Kosal with the help of new weapons like rathamushala and mahasilakantaka?
(A) Prasenjit
(B) Sisunaga
(C) Bimbisara
(D) Ajatasatru
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Ajatasatru.

7. Which General of Aurangzeb conquered Ahom kingdom in East India?
(A) Sayesta Khan
(B) Mir Zumla
(C) Jai Singh
(D) Jaswant Singh
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [B] Mir Zumla.




8. The city of Nagalapura was built by -
(A) Krishnadevaraya
(B) Virupaksha
(C) Bukka-1
(D) Deva Raya-1
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Krishnadevaraya.

9. The hereditary soldiers of the Mauryan period were known as
(A) Vardhaki
(B) Atavivala
(C) Bhritakas
(D) Maula
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Maula.

10. Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are prescribed by
(A) Brihaspati
(B) Parasara
(C) Manu
(D) Narada
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [C] Manu.



0 Comments:

Post a Comment