Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval Indian History For WBCS Mains MCQs P2



11. Name the historians who have rejected the idea of a marriage alliance between Chandragupta Maurya and Seleucus
(A) H P. Shastri
(B) B.N. Mukherjee and Romila Thapar
(C) Vincent Smith
(D) H.C. Roychoudhury
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] B.N. Mukherjee and Romila Thapar.

12. Who among the following was not a Greek Ambassador staying at the Mauryan Court?
(A) Dcimachus
(B) Dionisius
(C) Megasthenes
(D) Diodorus
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Diodorus.




13. Which of the following major rock edicts of Asoka are in Prakrit language and Kharosthi script?
(A) Manshera
(B) Shahbazgarhi
(C) Both (A) and (B)
(D) Dhauli
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Both (A) and (B).

14. Who among the following Mughal Minister was the 'paymaster-general' as well?
(A) Khan-i-Saman
(B) Vakil
(C) Diwan
(D) Mir Bakshi
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Mir Bakshi.

15. Rummindei pillar of Asoka is put up to mark Buddha's
(A) First Sermon
(B) Death
(C) Birth
(D) Enlightenment
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [C] Birth.

16. Which of the following was not a regional headquarters in the Maurya empire?
(A) Tosali
(B) Tambaparini
(C) Ujjaiyini
(D) Taxila
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] Tambaparini.

17. To whom was the Lomasa Rishi cave in the Barabar hills (near Gaya) donated by Ashoka
(A) Brahmanas
(B) Shri Lankan Buddhist monks
(C) Ajivika monks
(D) Jain monks
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] Ajivika monks.




18. 'Just as for my children, I desire that they should enjoy all happiness and prosperity both in this world and the next. So for all men, I desire the like happiness and prosperity'. This is stated in -
(A) Tarai Pillars
(B) Kalinga Inscriptions
(C) Barabar Cave Inscriptions
(D) Minor Rock Edicts
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Barabar Cave Inscriptions.

19. During the post-Maurya times, elaborate Vedic sacrificial rituals like the Vajapeya, Rajasuya, and Aswamedha were regularly performed by the rulers of
(A) North India
(B) Deccan
(C) both North India and Deccan
(D) Chola dynasty
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] both North India and Deccan.

20. The Kharosthi script derived from
(A) Sanskrit
(B) Brahmi
(C) Pictographs
(D) Aramaic
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] Aramaic.







0 Comments:

Post a Comment