Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History PDF MCQs with Solutions P3



21. The earliest use of the term 'Hindustan' appears in which inscription of Sasanid ruler Shahpur I?
(A) Behistun
(B) Hamadan
(C) Naqsh-i-Rustom
(D) Persepolis
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] Naqsh-i-Rustom.

22. According to the latest excavations, Manda is the __________ site of the Indus civilization?
(A) Easternmost
(B) Westernmost
(C) Northernmost
(D) Southernmost
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Northernmost.




23. Which civilization was undoubtedly the largest in extent among the Bronze age civilizations?
(A) Mesopotamian civilization
(B) Roman civilization
(C) The Harappan civilization
(D) Egyptian civilization
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] The Harappan civilization.

24. Who was the ruler of Taxila when Alexander's army crossed the Indus in 326 BC?
(A) Abhisara
(B) None of the above
(C) Porus (Pura)
(D) Ambhi
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Ambhi.

25. Vallabhacharya was the most distinguished preacher of the
(A) Balaram Cult
(B) Krishna Cult
(C) Shaiva Cult
(D) Shakti Cult
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [B] Krishna Cult.

26. During whose reign did Vijayanagara come into conflict with Orissa for the first time?
(A) Devaraya-II
(B) Virupaksha-II
(C) Bukka-II
(D) Devaraya-I
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Virupaksha-II.

27. Which of the following kingdoms was referred to as ' Ruhmi' by the Arab merchant Sulaiman?
(A) Pala
(B) Pratihara
(C) Rashtrakuta
(D) Chola
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Pala.

28. Which of the following work was not done by Amir Khosrue?
(A) Qirun us Saadain
(B) Tuzuk-i-timuri
(C) Dewal Rani Khisly
(D) Nuh Sipih
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [B] Tuzuk-i-timuri.




29. Who was the Bacterian King that invaded India in about 182 BC and wrested a considerable part of the North-West?
(A) Philadelphus
(B) Gondophernes
(C) Demetrius
(D) Antigonus
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Demetrius.

30. Name the class which is conspicuous by its absence from the list of seven classes given by Megasthenes
(A) Cultivators
(B) Philosophers
(C) Artisans
(D) Traders
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] Traders.







0 Comments:

Post a Comment