Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Brief History of India Through MCQs For WBCS Mains P4



31. Which of the following books was not written by Swami Dayanand Saraswati?
(A) Satyartha Bhumika
(B) Veda Bhashya Bhumika
(C) Satyartha Prakash
(D) Veda Prakash
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Veda Prakash.

32. According to `Rajatarangini' Ashoka's favorite deity was
(A) Vasudeva
(B) Buddha
(C) Siva
(D) Vishnu
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Siva.




33. Which one of the following types of Harappan pottery is said to be the earliest example of its kind in the world?
(A) Perforated
(B) Knobbed
(C) Polychrome
(D) Glazed
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Glazed.

34. Which period of Indian history has been designated by Romila Thapar as `Threshold Times' ?
(A) CE 300-CE 800
(B) CE 600-CE 1300
(C) BCE 200-300 CE
(D) CE 300-CE 600
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] CE 600-CE 1300.

35. The name of our motherland 'Bharata' was first mentioned in
(A) Markendaya Purana
(B) Matsya Purana
(C) Vishnu Purana
(D) Vayu Purana
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [C] Vishnu Purana.

36. Kontakasodhanas of the Mauryan period was
(A) Criminal court
(B) Police stations
(C) Royal treasuries
(D) Civil courts
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Criminal court.

37. Which one of the following Mughal emperors is credited with the composition of many Hindi Songs?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Humayun
(D) Babur
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Jahangir.




38. Which of the following is the main reason for the development of towns in the Harappan period?
(A) Growth of Trade and commerce
(B) Increase in Agrarian surplus
(C) Development of Science and technology
(D) Development of Arts and crafts
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Increase in Agrarian surplus.

39. At which of the following Ports have a sizable Roman settlement and a Roman factory have been discovered?
(A) Arikamedu
(B) Kaveripattanam
(C) Tamralipti
(D) Muziris or Mushri
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Arikamedu.

40. The Cold coins of the Gupta dynasty were known as
(A) Muhara
(B) Varaha
(C) Sataman
(D) Dinara
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] Dinara.



0 Comments:

Post a Comment