Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian History MCQ For Competitive Exam P5



41. Seaborne trade between India and Rome received great impetus during the reign of Roman Emperor
(A) Traj an
(B) Nero
(C) Augustus
(D) Claudius
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Nero.

42. Which of the following statement is incorrect?
(A) Chandragupta was known to the Greeks as 'Amitroehates', the destroyer of foes
(B) Chandragupta is said to have died of slow starvation in south India
(C) Kautilya was Chandragupta's guide and mentor
(D) Chandragupta was succeeded by his son Bindusara
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Chandragupta was known to the Greeks as 'Amitroehates', the destroyer of foes.




43. Which archaeologist has recently contested the identification of impressive brick-built structure at Harappa as a 'Granary'?
(A) Raymond Allchin
(B) J.M. Kenoyer
(C) R.E.M. Wheeler
(D) Bridget Allchin
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] J.M. Kenoyer.

44. During whose reign did the post of Peshwa not only become powerful but also hereditary
(A) Sambhaji
(B) Shahu
(C) Rajaram
(D) Shivaji-Il
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Shahu.

45. We know about the Bactrian Greeks only from
(A) Manuscripts
(B) Relics
(C) Inscriptions
(D) Coins
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [D] Coins.

46. Name of which Indian ruler is inseparably associated with the first known International treaty made in Indian history?
(A) Bindusara
(B) Asoka
(C) Mahapadma Nanda
(D) Chandragupta Maurya
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Chandragupta Maurya.

47. With which one of the following is the later foreign immigrants like Hunas, who came after the fall of Imperial Guptas, identified?
(A) Rajputs
(B) Mlechchas
(C) Kshatriyas
(D) Fallen Kshatriyas
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Rajputs.




48. When was the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI) founded?
(A) 1917
(B) 1927
(C) 1905
(D) 1907
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] 1927.

49. Which Vijayanagara ruler sent an embassy to China?
(A) Bukka-I
(B) Saluva Narasimha
(C) Harihara-1
(D) Krishna Deva Raya
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Bukka-I.

50. The language of the Jaina religious text was
(A) Prakrit
(B) Bengali
(C) Sanskrit
(D) Pali
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] Prakrit.







0 Comments:

Post a Comment