Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Brief History of India (Ancient and Medieval) MCQ P6



51. The Whitley Commission was concerned with
(A) Public Health
(B) Reorganisation of Civil Service
(C) Labour
(D) Education
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Labour.

52. The Harappan bricks were mainly
(A) Hand-made
(B) Cut with the help of a chisel
(C) Sawn with the help of a saw-like instrument
(D) Made in an open mould
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] Made in an open mould.




53. Who considered the Harappan crafts 'technically the peer of the rest' among products of the Bronze Age?
(A) R.S. Bisht
(B) Asco Parpola
(C) Gordon Childe
(D) Shereen Ratnagar
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Shereen Ratnagar.

54. The British officer who defeated Mir. Qusim in a series of battles of 1763 was?
(A) Colonel Malleson
(B) Colonel Holwell
(C) Major Hector Munro
(D) Major Adams
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] Major Adams.

55. Who introduced Gold Coins in India?
(A) The Greeks
(B) The Cholas
(C) The Maurya
(D) The Kushanas
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [D] The Kushanas.

56. The subject matter of Hamzahnamah is
(A) Music
(B) Philosophy
(C) Architecture
(D) Painting
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] Painting.

57. Which of the following statements is not correct?
(A) The Rigveda is a monolithic text.
(B) The Rigveda is not a monolithic text and consists of several literary layers
(C) The Rigveda consists of 1028 hymns (Suktas).
(D) The Rigveda is divided into ten books (mandalas) of unequal sizes.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] The Rigveda is a monolithic text.




58. Which of the following sources describe the Mauryas as belonging to the Sudra Varna?
(A) Purvas
(B) European Classical Writers
(C) Puranas
(D) Jatakas
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Puranas.

59. Haribhadra, the famous Buddhist author was at the court of
(A) Devapala
(B) Dharmapala
(C) Gopala
(D) Mahipala
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Dharmapala.

60. Who was Minandar?
(A) A Saka King
(B) None of the above
(C) A Parthian King
(D) A Bactrian Greek King
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [D] A Bactrian Greek King.



0 Comments:

Post a Comment