Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History PDF and MCQ with Answers P7



61. Where do we find the three phases, viz. Paleolithic, Mesolithic and Neolithic Cultures in sequence?
(A) Godavari Valley
(B) Kashmir Valley
(C) Belan valley
(D) Krishna Valle
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Belan valley.

62. Which of the following were the main items of export of the Indus people?
(i) Gold and Silver (ii) Cotton goods (iii) Terracottas (iv) Seals (v) Pottery
Select the answer from the codes below -

(A) i, ii, iv and v
(B) i, iii and iv
(C) ii, iii and v
(D) All of them
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] ii, iii and v.




63. Who among the following nobles of Akbar was killed by the Afghan rebels in one of the Mughal campaigns to suppress them?
(A) Birbal
(B) Bhagwan Das
(C) Man Singh
(D) Todar Mal
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Birbal.

64. Which of the following areas were viewed by the later Vedic authors as impure and far away from the heartland of the Vedic culture?
(A) Vanga (in the Ganga delta)
(B) All of the above
(C) Anga (Eastern Bihar)
(D) Magadha (Southern Bihar)
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] All of the above.

65. Janamsakhi is the biography of
(A) Guru Hargobind Singh
(B) Guru Tegbahadur
(C) Guru Nanak
(D) Guru Arjun dev
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [C] Guru Nanak.

66. Which Sufi Saint adopted Yogic breathing exercises and was called Sidh or perfect?
(A) Salim Chisti
(B) Muhammed Mani
(C) Nizamuddin Auliya
(D) Farid
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Nizamuddin Auliya.

67. Which Rigvedic river is known as Ravi and also as Iravati?
(A) Parushni
(B) Sutudri
(C) Vitasta
(D) Asikni
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Parushni.




68. Which one of the following was the meeting ground for the Brahmanical and devotional religious levels?
(A) Ghatikas
(B) Samas
(C) Maths
(D) Temples
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Maths.

69. Which of the following Rig Vedic Gods is said to be the upholder of the Rita or Cosmic Order?
(A) Varuna
(B) Soma
(C) Indra
(D) Agni
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Varuna.

70. Who among the following dynasties were the first to transfer all sources of revenue to the Brahmans?
(A) Pallavas
(B) Chalukyas
(C) Vakatakas
(D) Guptas
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] Vakatakas.







0 Comments:

Post a Comment