Thursday, January 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

PSC Online Preparations of Modern Indian History MCQs - P5



41. During whose viceroyalty was the Vernacular Press Act enacted?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Canning.

Correct Answer: [A] Lord Lytton.

42. Which was the first newspaper in Bengali?
(A) Samachar Darpan
(B) Tatwabodhini Patrika
(C) Sambad Kaumudi
(D) Sambad Prabhakar

Correct Answer: [A] Samachar Darpan.




43. The Medical College in Kolkata was established in the year
(A) 1858 A.D.
(B) 1884 A.D.
(C) 1829 A.D.
(D) 1835 A.D.

Correct Answer: [D] 1835 A.D.

44. Who was the first President of the All India Kishan Sabha?
(A) Swami Sahajananda Saraswati
(B) Ramanathan Lohri
(C) N.G.Ranga
(D) Sudhin Pramanik.

Correct Answer: [A] Swami Sahajananda Saraswati.

45. The storm center of the Tebhaga Movement was
(A) Midnapur
(B) 24 Pgs
(C) North Bengal
(D) Mymensingh.

Correct Answer: [C] North Bengal.
46. Who was sentenced for the English translation of the Publication of Nil Darpan?
(A) Reverand Long
(B) Surendranath Banerjee
(C) Dina Bandhu Mitra
(D) Madhusudan Dutta

Correct Answer: [A] Reverand Long




47. Who was the main inspiration behind the young Bengal Movement?
(A) Debandranath
(B) David Hare
(C) Derozio
(D) Rammohan.

Correct Answer: [C] Derozio.

48. The Moplah rebellion of 1921 broke out in
(A) Punjab
(B) Bengal
(C) Assam
(D) Kerala

Correct Answer: [D] Kerala.

49. Which one of the following is known as the 'Magna-Carta' of English Education in India?
(A) Indian Universities Act of 1904
(B) Educational Despatch of 1854
(C) charter of Act of 1813
(D) Indian Education Commission's Report of 1882.

Correct Answer: [B] Educational Despatch of 1854.

50. The Krishak Praja Party in Bengal was established by
(A) Abdul Halim
(B) Humayun Kabir
(C) A. K. Fazlul Hague
(D) Muzaffar Ahmed.

Correct Answer: [C] A. K. Fazlul Hague.








0 comments:

Post a Comment