Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science (Biology) MCQs For WBCS Prelims and Mains P14


131. Which of the following is not a physical change?
(A) Dissolving sugar in tea.
(B) Buring of wax in a candle
(C) Dehydrating milk to get milk powder.
(D) Sublimation of iodine
Correct Answer: [B] Buring of wax in a candle.


132. In respiration, cytosol plays a significant role in
(A) Krebs cycle
(B) Glycolysis
(C) Oxidative phosphorylation
(D) Oxidative decarboxylation of pyruvic acid
Correct Answer: [B] Glycolysis.


133. The presence of pneumatophore (breathing root) is found in
(A) Hydrophytic plants
(B) Insectivores
(C) Mangrove plants
(D) Epiphytic plants
Correct Answer: [C] Mangrove plants.


134. The ingredient that assists the clotting of blood is
(A) Vitamin D
(B) Vitamin K
(C) Vitamin A
(D) Folic acid
Correct Answer: [D] Folic acid.


135. The behavior of energy in an ecosystem can be conveniently termed as energy flow because
(A) Energy transformations are the one-way direction.
(B) Energy is the denominator of all kinds of system.
(C) Energy transformations are multidirectional in nature.
(D) None of the above
Correct Answer: [A] Energy transformations are the one-way direction..


136. In photosynthesis, Light reaction takes place in
(A) Stroma of chloroplast
(B) Ribosome
(C) Cytosol
(D) Grana of the chloroplast
Correct Answer: [D] Grana of the chloroplast.


137. Cholesterol is a/an
(A) Steroid
(B) Diglyceride
(C) Saturated fat
(D) Unsaturated fat
Correct Answer: [A] Steroid.


138. The 'Theory of Natural Selection' was proposed by
(A) A. I. Oparin
(B) C. R. Darwin
(C) J. B. S. Haldane
(D) G. J. Mendel
Correct Answer: [B] C. R. Darwin.


139. From a cross between a pure Strain of plants with yellow peas and pure Strain of plants with green peas, how many different eggs are produced F1 Offspring?
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 8
Correct Answer: [B] 2.


140. Personality development tends to be most rapid in the
(A) Middle age
(B) Adolescence
(C) Early childhood
(D) Adulthood
Correct Answer: [B] Adolescence.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App