Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Biology MCQs For WBCS and Other Govt Exams P13



121. The ecological niche is the
(A) An abiotic component in an ecosystem.
(B) A biotic component in an ecosystem.
(C) Both (A) and (B) above
(D) None of the above.

Correct Answer: [B] None of the above.

122. Which disease is caused by fungus?
(A) Dermatitis
(B) Cholera
(C) Polio
(D) Malaria.

Correct Answer: [A] Dermatitis.

123. Which one of the following plants keeps its stomata open during the night and closed during the day?
(A) Sunflower
(B) Fern
(C) Water Lily
(D) Cactus.

Correct Answer: [D] Cactus.

124. The following animal is called a friend of farmer :
(A) Rhizobium
(B) Honey-bee
(C) Goat
(D) Earthworm.

Correct Answer: [D] Earthworm.

125. The biochemical processes taking place in the body is known as
(A) Metabolism
(B) None of the above
(C) Anabolism
(D) Catabolism.

Correct Answer: [A] Metabolism.




126. The genetic information is carried by
(A) Nucleic acids
(B) Carbohydrate
(C) Fatty acids
(D) Protein.

Correct Answer: [A] Nucleic acids.

127. Proteins are detected by
(A) DNP test
(B) Benedict's test
(C) Molisch's test
(D) Biuret test.

Correct Answer: [D] Biuret test.

128. Which one of the following is an endemic plant?
(A) Phoenix Paludosa
(B) Kydia Calycina
(C) Quercus Incana
(D) Eleusine Coracana.

Correct Answer: [D] Eleusine Coracana.

129. Which of the following is the hardest substance in the human body?
(A) Bone
(B) Nail
(C) Dentine
(D) Enamel.

Correct Answer: [D] Enamel.

130. Edible portion of coconut is the
(A) Cotyledon
(B) Embryo
(C) Fruit wall
(D) Endosperm.

Correct Answer: [D] Endosperm.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App