Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science MCQs with Answers For UPSC, SSC, WBPSC Exams P12


111. Haversian system is a part of
(A) Heart
(B) Brain
(C) Kidney
(D) Bone
Correct Answer: [D] Bone.


112. A rhizome is a modified stem because
(A) its stem is highly condensed and disc-like.
(B) it has nodes, internodes and has brown, scaly leaves.
(C) it grows vertically upward in the soil and it has fleshy leaves.
(D) it has nodes and it has eyes which bear germinating buds
Correct Answer: [D] it has nodes and it has eyes which bear germinating buds.


113. The gastric glands in the stomach produce an enzyme
(A) Pepsin
(B) Trypsin
(C) Insulin
(D) Ptyalin
Correct Answer: [A] Pepsin.


114. A connecting link between reptiles and birds is
(A) Java Apeman
(B) Whale
(C) Archeopteryx
(D) Platypus
Correct Answer: [C] Archeopteryx.


115. The instrument used for measuring blood pressure is called
(A) Tonometer
(B) Sphygmomanometer
(C) Barometer
(D) None of the above
Correct Answer: [B] Sphygmomanometer.


116. Which one of the following is not a hereditary disease in a man?
(A) Alzheimer's disease
(B) Down's Syndrome
(C) Haemophilia
(D) Colour blindness
Correct Answer: [A] Alzheimer's disease.


117. What is a bacteriophage?
(A) A fungus causing disease
(B) A phagocytic protozoa
(C) A virus
(D) A bacterium growing in an artificial nutrient medium
Correct Answer: [C] A virus.


118. Cardiac muscles do not undergo fatigue, because
(A) Having more actins
(B) Having more myosin
(C) Interconnection of cells by intercalated disc
(D) Having numerous mitochondria
Correct Answer: [D] Having numerous mitochondria.


119. Ribosomes play a significant role in
(A) Lipid synthesis
(B) Respiration
(C) Photosynthesis
(D) Protein synthesis
Correct Answer: [D] Protein synthesis.


120. Pitcher plant is
(A) Insectivorous
(B) Actinomorphic
(C) Heterotrophic
(D) Autotrophic
Correct Answer: [A] Insectivorous.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App