Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science (Physics) Practice Sets For WBCS Prelims P2



11. Both ends of the tube of a Telescope have
(A) Plano-convex lens
(B) Piano concave lens
(C) Convex lens
(D) Concave lens.

Correct Answer: [C] Convex lens.

12. Among the following select the odd one
(A) Acre
(B) Mile
(C) Metre
(D) Furlong.

Correct Answer: [A] Acre.

13. The minimum distance between an object and its real image in a convex lens is
(A) Equal to 2f
(B) Equal to 4f
(C) More than 4f
(D) Less than 4f.

Correct Answer: [A] Equal to 2f.

14. A piece of a metal plate with a circular hole is heated. If the metal plate expands on heating, the diameter of the hole will
(A) Increase or decrease depending on the diameter of the hole.
(B) Increase or decrease depending upon the metering of the plate
(C) increase
(D) Decrease.

Correct Answer: [C] increase.

15. The emf of a cell does not depend on
(A) The material of the anode
(B) Electrolyte used
(C) The size of the cell
(D) The material of the cathode.

Correct Answer: [C] The size of the cell.




16. The ink of pen leaks in an airplane because
(A) High speed of the airplane
(B) Temperature difference
(C) Atmospheric pressure increases.
(D) The pressure of ink inside is more than the outside pressure.

Correct Answer: [D] The pressure of ink inside is more than the outside pressure.

17. Which one of these is not a measuring instrument?
(A) Picometer
(B) Hygrometer
(C) Barometer
(D) Thermometer.

Correct Answer: [A] Picometer.

18. A body is acted upon by two unequal forces in opposite directions, but not in one line. The effect is that the body will have
(A) neither the rotational nor the translational motion.
(B) rotational as well as translational motion
(C) only rotational motion.
(D) only translational motion.

Correct Answer: [B] rotational as well as translational motion.

19. Hydrogen Bombs is based on the principle of
(A) Nuclear fusion
(B) None of the above
(C) Nuclear fission
(D) Nuclear explosion.

Correct Answer: [A] Nuclear fusion.

20. When a ship enters the sea from a river, it floats up because
(A) The density of the river water is greater
(B) Saltwater of the sea is denser
(C) Seawater is warmer
(D) The speed of the ship on the sea is greater.

Correct Answer: [B] Saltwater of the sea is denser.



0 Comments:

Post a Comment