Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Physics MCQs of WBCS Prelims Previous Years Questions P16


151. The Earth's magnetic field
(A) is centered exactly at the Earth's center.
(B) originates in a permanently magnetized iron core.
(C) never change
(D) has reversed itself many times
Correct Answer: [D] has reversed itself many times.


152. Graphite is used in a nuclear reactor
(A) For lining inside the reactor as an insulator.
(B) For reducing the velocity of the neutron.
(C) As a lubricant.
(D) As a fuel
Correct Answer: [B] For reducing the velocity of the neutron..


153. Which of the following is a good nuclear fuel?
(A) Neptunium 239
(B) Thorium 236
(C) Uranium 238
(D) Plutonium 239
Correct Answer: [D] Plutonium 239.


154. A radioactive isotope has a half-life period of 3 days. After how many days I gm of it will change to 0.125 gm?
(A) 6 days
(B) 12 day
(C) 24 days
(D) 9 days
Correct Answer: [D] 9 days.


155. Which of the following waves is used for telecommunication?
(A) Microwaves
(B) X-rays
(C) Infrared rays
(D) Ultraviolet rays
Correct Answer: [A] Microwaves.


156. Which of the following is not a conservative force?
(A) Electrostatic force.
(B) Magnetostatic force.
(C) Gravitational force.
(D) Frictional force
Correct Answer: [D] Frictional force.


157. The reverberation of sound in a half is due to continued
(A) diffraction
(B) absorption
(C) reflection
(D) interference
Correct Answer: [D] interference.


158. Glass is best described as
(A) A eutectic mixture
(B) A supercooled solution
(C) A gel
(D) An alloy
Correct Answer: [B] A supercooled solution.


159. Glass is best described as
(A) A eutectic mixture
(B) A supercooled solution
(C) A gel
(D) An alloy
Correct Answer: [B] A supercooled solution.


160. Glass is best described as
(A) A eutectic mixture
(B) A supercooled solution
(C) A gel
(D) An alloy
Correct Answer: [B] A supercooled solution.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App