Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

PSC Online Preparations of General Science (Physics) P15


141. The primary colors of light are.
(A) Yellow, Blue, Red, Grey.
(B) None of the above.
(C) Red, Green, Blue, Yellow.
(D) Red, Blue, Green
Correct Answer: [D] Red, Blue, Green.


142. Instruments can be shielded from the effects of external magnetic fields by surrounding them with
(A) A brass shield
(B) An iron shield
(C) A glass shield
(D) A rubber shield
Correct Answer: [B] An iron shield.


143. The electromagnetic radiation that is emitted during radio-active disintegration is
(A) Ultraviolet rays
(B) Infra-red rays
(C) X-rays
(D) γ-rays (Gamma Rays
Correct Answer: [D] γ-rays (Gamma Rays.


144. Magnetism at the center of a bar magnet is
(A) Zero
(B) Maximum
(C) Minimum
(D) Minimum or maximum
Correct Answer: [A] Zero.


145. The resistance of a 200V - 100W bulb is
(A) 2
(B) 400
(C) 400 when it is not glowing.
(D) 400 only when it is connected to 200-volt mains
Correct Answer: [D] 400 only when it is connected to 200-volt mains.


146. Production of beats is a result of the phenomenon of
(A) Reflection
(B) Superposition
(C) Resonance
(D) Interference
Correct Answer: [D] Interference.


147. The viewfinder of a motor car is a
(A) Convex mirror
(B) Convex lens
(C) Plane mirror
(D) Concave mirror
Correct Answer: [A] Convex mirror.


148. Which of the rays is most dangerous?
(A) Gamma-ray
(B) X-ray
(C) Alpha ray
(D) Beta ray
Correct Answer: [A] Gamma-ray.


149. The reaction that occurs in nuclear reactors is
(A) Nuclear fission
(B) Nuclear isomerization
(C) Nuclear fusion
(D) Spallation
Correct Answer: [A] Nuclear fission.


150. Astronomy means the study of the
(A) Sky
(B) Sun
(C) Moon
(D) Stars
Correct Answer: [D] Stars.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App