Monday, April 8, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQs on Ancient History of India P10



91. Who was to Kaivartta chief who rebelled against the Pala ruler Mahipala II of Bengal?
(A) Divya
(B) Mayuraddhvaja
(C) Dhekata
(D) Gandhata

Correct Answer: [A] Divya.

92. The author of Kadambari was
(A) Bhababhuti
(B) Banabhatta
(C) Khemendra
(D) Kalhana

Correct Answer: [B] Banabhatta.




93. Which King founded Vikramasila University?
(A) Devapala
(B) Ballal Sen
(C) Dharmapala
(D) Dhruva

Correct Answer: [C] Dharmapala.

94. Who of the following were the first rulers to make land grants to the Brahmanas
(A) Satavahana
(B) Shakas & Kushanas
(C) Shunga
(D) Kushans

Correct Answer: [A] Satavahana.

95. Who issued the Nasik Inscription?
(A) Dharmapala
(B) Samudragupta
(C) Gautamiputra Satkarni.
(D) Harshavardhan

Correct Answer: [C] Gautamiputra Satkarni.

96. Who among the following kings performed Asvamedh Yagya?
(A) Kirtivarman
(B) Mangalesh
(C) Pulakesin I
(D) Pulakesin II

Correct Answer: [D] Pulakesin II.

97. Identity the dynasty which ruled over the Malay Archipelago
(A) Pandya
(B) Sailendra
(C) Chola
(D) Mir a

Correct Answer: [B] Sailendra.




98. Who issued the Nasik Prasasti (Inscription)?
(A) Harshavardhan
(B) Dharmapala
(C) Gautamiputra
(D) Samudragupta

Correct Answer: [C] Gautamiputra.

99. The Gandhara School of Art is associated with
(A) Harshavardhana
(B) Pushyamitra
(C) Kaniska
(D) Pulakesi

Correct Answer: [C] Kaniska.

100. Who is known as ' Kunik' in the history of India?
(A) Bindusara
(B) Ashoka
(C) Bimbisara
(D) Ajatsatru

Correct Answer: [D] Ajatsatru.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play