Sunday, March 31, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQs on Ancient Indian History For UPSC, WBCS, SSC CGL, Rail NTPC P9


81. An important port in the time of Satabahans was
(A) Mathura
(B) Pataliputra
(C) Sopara
(D) Taxila
Correct Answer: [C] Sopara.


82. Indica was written by
(A) V.Smith
(B) William Jones
(C) Gondophernes
(D) Megasthenes
Correct Answer: [D] Megasthenes.


83. The `Ratha temples' of Mahabalipuram were constructed in the reign of
(A) Raja Raja
(B) Rajendra Chola
(C) Pulakeshin II
(D) Narasingha Varman II
Correct Answer: [D] Narasingha Varman II.


84. Who among the following persons wrote Mitakshara?
(A) Bilhan
(B) Vijnanesvar
(C) Nyayachandra
(D) Gangadhar
Correct Answer: [B] Vijnanesvar.


85. The Khalimpur Copper Plate informs us about the military exploits of the Pala ruler
(A) Dharmapala
(B) Mahipala I
(C) Devapala
(D) Rampala
Correct Answer: [A] Dharmapala.


86. Who constructed the Rajrajeshwara Temple ?
(A) Rajadhiraja
(B) Virrajendra
(C) Rajendra
(D) Raja Raja
Correct Answer: [D] Raja Raja.


87. Under whose Patronage was Kailas Temple at Ellora constructed
(A) Pallavas
(B) Cholas
(C) Chalukya
(D) Rastrakut
Correct Answer: [D] Rastrakut.


88. Who was the Chola King to have conquered Bengal ?
(A) Rajendra Chola
(B) Rajadhiraja
(C) Raja Raja
(D) Rajendra Chola I
Correct Answer: [D] Rajendra Chola I.


89. Ankorvat' was built by
(A) Suryavarman
(B) Kaniska
(C) Chandragnpta II
(D) Ajatasatru
Correct Answer: [A] Suryavarman.


90. Who was the founder of the Satvahana Dynasty?
(A) Satakasni
(B) Gautamiputra Satakarni
(C) Simuk
(D) Krishna
Correct Answer: [C] Simuk.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App