Sunday, March 31, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History of Ancient India MCQs For WBCS Exam P8



71. The Kalinga war is mentioned in the
(A) Bhabru Rock Edict
(B) 8th Rock Edict
(C) 13th Rock Edict
(D) 12th Rock Edict

Correct Answer: [C] 13th Rock Edict.

72. The University of Vikramshila was established by
(A) Dharmapala
(B) Mahipala
(C) Devpala
(D) Gopala

Correct Answer: [A] Dharmapala.




73. Chandragupta Maurya was succeeded by
(A) Ashoka
(B) Harsha
(C) Bindusara
(D) Ajatasatru

Correct Answer: [C] Bindusara.

74. The famous mathematician of ancient India was
(A) Rudrasena
(B) Bhabadhuti
(C) Kalhana
(D) Aryabhatta

Correct Answer: [D] Aryabhatta.

75. Who among the following transferred his royal residence Permanently from Rajgriha to Pataliputra.
(A) Chandra Gupta Maurya
(B) Bimbisara
(C) Udayin
(D) Kakavarna

Correct Answer: [C] Udayin.

76. Sandhyakar Nandi was
(A) Writer of Doha
(B) Medical
(C) The writer of Ramcharita Kavya
(D) Court poet.Chandra Gupta II

Correct Answer: [C] Writer of Ramcharita Kavya

77. The greatest scholar of Medical Science during Gupta was
(A) Charaka
(B) Bagabhatta
(C) Bhatta
(D) Bana

Correct Answer: [B] Bagabhatta.




78. Sasanka belonged to the
(A) Gauda dynasty
(B) Kamrup dynasty
(C) Pal dynasty
(D) Sen dynasty.

Correct Answer: [A] Gauda dynasty.

79. Gopal was the founder of
(A) Pratihara dynasty
(B) Chalukya dynasty
(C) Pala dynasty.
(D) Pallava dynasty

Correct Answer: [C] Pala dynasty.

80. Chalukya's established their empire in
(A) Deccan
(B) Far South India
(C) Gujarat
(D) Malwa

Correct Answer: [A] Deccan.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play