Saturday, March 30, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS General Knowledge on Ancient Indian History P7



61. The Mauryan ruler who used the name 'Piyadasi' in his official declarations was
(A) Chandragupta Maurya
(B) Brihaddrata
(C) Bimbisara
(D) Ashoka
Correct Answer: [D] Ashoka.

62. Si- U - Ki was authored by
(A) Megasthenes
(B) I- Tsing
(C) Huen - Tsang
(D) Fa- Hien
Correct Answer: [C] Huen - Tsang.




63. The Vikramasila-Vihara was founded by
(A) Surapala
(B) Dharmapala
(C) Mahipala I
(D) Devapala
Correct Answer: [B] Dharmapala.

64. The first historical emperor of ancient India was
(A) Mahapadmananda
(B) Bimbisara
(C) Chandragupta Maurya
(D) Samudragupta
Correct Answer: [C] Chandragupta Maurya.

65. Who was known as Amitraghata?
(A) Ashoka
(B) Samudragupta
(C) Bindusara
(D) Bimbisara
Correct Answer: [C] Bindusara.

66. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Samudragupta
(B) Skandagupta
(C) Chandragupta I
(D) Srigupta.
Correct Answer: [D] Srigupta.

67. Surya Siddhanta was authored by?
(A) Bararuchi
(B) Sushruta
(C) Aryabhatta
(D) Varahamihir
Correct Answer: [C] Aryabhatta.




68. According to Buddhist tradition, Chandragupta Maurya belonged to the Maurya tribe of
(A) Brahmanas
(B) Kshatriya
(C) Sudras
(D) Vaishas
Correct Answer: [B] Kshatriya.

69. Which of the following Gupta rulers was known as Vikramaditya?
(A) Chandragupta-II
(B) Skandagupta
(C) Chandragupta-I
(D) Samudragupta
Correct Answer: [A] Chandragupta-II.

70. In his inscriptions, Ashoka calls himself
(A) Daivaputra
(B) Devanampriya Priyadarsin
(C) Priyadarshi
(D) Dhammasoka
Correct Answer: [B] Devanampriya Priyadarsin.



0 Comments:

Post a Comment