Saturday, March 30, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History For UPSC, SSC CGL, RAIL NTCP Exams P6


51. Who composed Allahabad Prasasti?
(A) Harisena
(B) Vasumitra
(C) Asvaghosha
(D) Nagarjuna
Correct Answer: [A] Harisena.


52. To which period of Indian history did Aryabhatta and Varahamihira (Scientist and Mathematician respectively) belong?
(A) Pala period
(B) Delhi Sultanate
(C) Maurya period
(D) Gupta period
Correct Answer: [D] Gupta period.


53. Who among the following said 'All men are my Children' and just as I desire happiness in those worlds and the next, so also I desire to all men?
(A) Chandragupta
(B) Ashoka
(C) Ajatsatru
(D) Bindusara
Correct Answer: [B] Ashoka.


54. Lion capital in currency notes was discovered from
(A) Delhi
(B) Sarnath
(C) Bodh Gaya
(D) Sanchi
Correct Answer: [B] Sarnath.


55. The Lion capital of currency notes was discovered from
(A) Bodh Gaya
(B) Sarnath
(C) Bharut
(D) Sanchi
Correct Answer: [B] Sarnath.


56. Who among the Gupta rulers was known as 'Lichchavidauhitra'?
(A) Kumaragupta
(B) Skandagupta
(C) Samudragupta
(D) Chandragupta II
Correct Answer: [C] Samudragupta.


57. Chandragupta Maurya defeated of
(A) Seleucus
(B) Kalashoka
(C) Poros
(D) Alexander
Correct Answer: [A] Seleucus.


58. Who introduces Kulinism?
(A) Ballal Sen
(B) Lakshman Sen
(C) Samanta Sen
(D) Hemanta Sen
Correct Answer: [A] Ballal Sen.


59. Fo-Kuo-King was authored by whom?
(A) Hiuen Tsang
(B) Megasthenes
(C) It-Tsing
(D) Fa-Hien
Correct Answer: [D] Fa-Hien.


60. Who was Megasthenes?
(A) A Greek pilgrim
(B) A Chinese traveler
(C) Ambassador of Seleucus
(D) Prime Minister of Chandragupta Maurya
Correct Answer: [C] Ambassador of Seleucus.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App