Thursday, March 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQs on Ancient Indian History For WBCS Prelims and Mains P5


41. Buddhist doctrines are contained in
(A) Upanishads
(B) Dhammapada
(C) Jatakas
(D) Satapaths
Correct Answer: [B] Dhammapada.


42. Where did Buddha preach his first sermons?
(A) Kasi
(B) Saranath
(C) Kushinagar
(D) Bodh Gaya
Correct Answer: [B] Saranath.


43. Which ruler was contemporary of both Buddha and Mahavira?
(A) Pradyot
(B) Ajatasatru
(C) Bimbisara
(D) Chandragupta
Correct Answer: [C] Bimbisara.


44. Jibaka mentioned in the early Buddhist literature was a
(A) Merchant
(B) Physician
(C) Bodhisattva
(D) King
Correct Answer: [B] Physician.


45. Which of the following was not a part of Tripitakas three basket?
(A) Sutta
(B) Abhidhamma
(C) Jatakas
(D) Vinaya
Correct Answer: [C] Jatakas.


46. The original name of the Sect which later came to be known as Jaina was
(A) Nigranthas
(B) Arhant
(C) Tirthankars
(D) Jina
Correct Answer: [A] Nigranthas.


47. According to Ceylonese tradition Buddha's Parinirbana took place in
(A) 543 B.C.
(B) 546 B.C.
(C) 483 B.C.
(D) 486 B.C.
Correct Answer: [C] 483 B.C..


48. Which of the following was a Buddhist genealogical text?
(A) Abhidhammapitaka
(B) Dipavamsa
(C) Suttapitaka
(D) Vinayapitaka
Correct Answer: [B] Dipavamsa.


49. The decline of the Nandas at the hands of Kautilya and Chandragupta Maurya has been vividly portrayed in the Sanskrit Play
(A) Mattavilasa
(B) Mudrarakshasa
(C) Mrichhakatika
(D) Devi Chandragupta
Correct Answer: [B] Mudrarakshasa.


50. Allahabad pillar inscription carved by
(A) Rudradaman
(B) Banabhatta
(C) Harisena
(D) Ravikirti
Correct Answer: [C] Harisena.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App