Thursday, March 28, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge Quiz on Ancient Indian History For WBCS P4



31. Which of the following Gods do not belong to the Rigvedic period ?
(A) Shiva
(B) Aditi
(C) Indra
(D) Marut
Correct Answer: [A] Shiva.

32. The oldest Veda is
(A) Yajurveda
(B) Samveda
(C) Atharvaveda
(D) Rigveda
Correct Answer: [D] Rigveda.




33. The oldest school of Indian Philosophy is
(A) Vaisesika
(B) Karma Mimansa
(C) Yoga
(D) Sankhya
Correct Answer: [D] Sankhya.

34. Whom does the Gayatri Mantra in the Rig Veda address?
(A) Savitri
(B) Ushas
(C) Indra
(D) Agni
Correct Answer: [A] Savitri.

35. Buddha was born in
(A) 623 B.C
(B) 602 B.C
(C) 523 B.C
(D) 563 B.C
Correct Answer: [D] 563 B.C.

36. During which period the Vedic Literature was composed?
(A) 1500 B.C-1000 B.C.
(B) 1200 B.C-1000 B.C.
(C) 1000 B.C.
(D) 3000 B.0 -2500 B.C.
Correct Answer: [A] 1500 B.C-1000 B.C.

37. Who discovered the Indus Valley civilization?
(A) Rakhaldas Banerjee
(B) A. L. Basham
(C) Sir Leonard Wooley
(D) V. S. Agarwal
Correct Answer: [A] Rakhaldas Banerjee.




38. Buddhist religious scripture Tripitaka was written in
(A) Bengali
(B) Pali
(C) Sanskrit
(D) Hindi
Correct Answer: [B] Pali.

39. The first permanent home of the Aryans in India was
(A) Sindh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Rajasthan
Correct Answer: [C] Punjab.

40. The word Aryan denotes
(A) Pastoral society
(B) Brahmachari
(C) Cultivation
(D) A race
Correct Answer: [D] A race.



0 Comments:

Post a Comment