Tuesday, April 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval Indian History Quiz For WBCS, SSC CGL, UPSC, RAIL NTPC Exams P13



121. The Delhi Sultan who transferred the capital from Delhi to Daulatabad (Devagiri) was
(A) Muhammad-bin Tughlaq
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Iltutmish
Correct Answer: [A] Muhammad-bin Tughlaq.

122. Abdur Razzaq visited the Kingdom of
(A) Shamsuddin Iliyas Shah
(B) Devaraya II
(C) Muhammad - bin - Tughlaq
(D) Allauddin Khalji
Correct Answer: [B] Devaraya II.




123. The meaning of the word Mansab is
(A) Possession of army personnel
(B) Land Revenue
(C) Rank.
(D) Proprietorship of land
Correct Answer: [C] Rank.

124. In which year was the Battle of Talikota fought?
(A) 1571
(B) 1581
(C) 1556
(D) 1565
Correct Answer: [D] 1565.

125. Which Sultan of Delhi brought one Asokan Pillar to Delhi?
(A) Md. Bin Tughlaq
(B) Firuz Shah Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Alauddin KOji
Correct Answer: [B] Firuz Shah Tughlaq.

126. Which Magadha ruler was known as 'Seniya'?
(A) Mahapadma Nanda
(B) Chandragupta Maurya
(C) Bimbisara
(D) Ajatashatru
Correct Answer: [C] Bimbisara.

127. Which of the following Delhi Sultans had set up a separate department of Slaves?
(A) Muhammad Bin Tughlaq
(B) Firuz Shah Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Balban
Correct Answer: [B] Firuz Shah Tughlaq




128. Name the Bengali poet who was conferred with the title Gunaraj Khan in the Sultanate period
(A) Maladhar Basu
(B) Chandidas
(C) Jnanadas
(D) Govindadas
Correct Answer: [A] Maladhar Basu.

129. Gandhara Art flourished during
(A) Kushana Period
(B) Gupta Period.
(C) Maurya Period
(D) Sunga Period
Correct Answer: [A] Kushana Period

130. `Rehala' was authored by
(A) Barani
(B) Abul Fazal
(C) Al- Beruni
(D) Ibn- Battuta
Correct Answer: [D] Ibn- Battuta



0 Comments:

Post a Comment