Tuesday, April 9, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge Quiz on Medieval Indian History For WBCS P14



131. The Tuluva dynasty was a rolling house of the kingdom of
(A) Bahamoni
(B) Vijaynagar
(C) Bijapur
(D) Bidar
Correct Answer: [B] Vijaynagar.

132. Charpak was the name of a
(A) Science Scholar
(B) Wrestler
(C) Religious School of thoughts
(D) Doctor
Correct Answer: [C] Religious School of thoughts.




133. Who founded Independent Sultanate of Bengal?
(A) Hussain Shah
(B) Alivardi Khan
(C) Ilias Shah
(D) Murshid Quli Khan
Correct Answer: [C] Ilias Shah.

134. What did Iqta mean during the Sultanate period?
(A) The grant of land revenue from a village or territory
(B) None of the above
(C) A form of Salutation
(D) An important official
Correct Answer: [A] The grant of land revenue from a village or territory.

135. Identify the foreign people who did not invade India in the ancient period
(A) The Bactrian Greeks
(B) Scythians
(C) The Slaves
(D) The Macedonian
Correct Answer: [C] The Slaves.

136. During the reign of which ruler Ibn Batuta came to India?
(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khilji
(C) Akbar
(D) Muhammad Bin Tughlaq
Correct Answer: [D] Muhammad Bin Tughlaq.

137. The founder of the Bahamani kingdom was
(A) Alauddin Bahaman Shah
(B) Tajuddin Firuj Shah
(C) Alauddin Mujahid Shah
(D) Ahmad Shah
Correct Answer: [A] Alauddin Bahaman Shah.




138. The Bahmani Kingdom & Vijaynagar Empire clashed frequently over the territory of
(A) Malabar
(B) Raichur Doab
(C) Madurai
(D) Warangal
Correct Answer: [B] Raichur Doab.

139. Name one famous poet of the Delhi Sultanate who was adorned with the title the Parrot of Hindustan.
(A) Alberuni
(B) Amir Khasru
(C) Ziauddin Barani
(D) Utbi
Correct Answer: [B] Amir Khasru.

140. During the reign of which Sultan Chenghiz Khan invaded India ?
(A) Ghiyasuddin Balban
(B) Muhammad Bin Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Alauddin Khilji
Correct Answer: [C] Iltutmish.



0 Comments:

Post a Comment