Wednesday, April 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQs on Medieval Indian History For WBCS Prelims and Mains P15



141. Rajtarangini was written by
(A) Banabhatta
(B) Patanjali
(C) Kalhan
(D) Asvaghosa
Correct Answer: [C] Kalhan.

142. When did the Mathura School of Art flourish?
(A) Saka period
(B) Kushana period
(C) Sunga period
(D) Satavahana period
Correct Answer: [B] Kushana period.




143. Narshingha Saluva was the ruler of
(A) Konkan
(B) Barisa
(C) Chandragiri
(D) Udaynagar
Correct Answer: [C] Chandragiri.

144. Who was Nasiruddin Chirag?
(A) A minister of Giasuddin Balban
(B) A military officer in Alauddin Khilji's army
(C) A Sultan of the Khilji dynasty
(D) A Sufi Saint
Correct Answer: [D] A Sufi Saint.

145. Ashtadiggajas' were patronised by
(A) Vira Narasimha
(B) Krishna Deva Raya
(C) Deva Raya I
(D) Deva Raya II
Correct Answer: [B] Krishna Deva Raya.

146. Who introduced the Iqta system?
(A) Illtutmish
(B) Ghiyasuddin Balban
(C) Muhammad Ghauri
(D) Qutubude:n Aibak
Correct Answer: [A] Illtutmish.

147. Krishnadeva Raya wrote his famous work Amuktyamalyada in
(A) Tamil
(B) Malayalam
(C) Telegu
(D) Kannada
Correct Answer: [C] Telegu.




148. The Mughal emperor who issued a Firman to the English East India Company in 1717 to trade freely in Bengal was
(A) Farrukhshiyar
(B) Jahandar Shah
(C) Bahadur Shah I
(D) Shah Alam I
Correct Answer: [A] Farrukhshiyar.

149. Who organized 'The Council of Barabhais'?
(A) Baji Rao
(B) Mahadji Scindia
(C) Nana Phadnavis
(D) Madhav Rao Narayan
Correct Answer: [C] Nana Phadnavis.

150. Who was the Muslim sultan regarded by Hindus as `Jagadguru'?
(A) Jainal Abedin
(B) Hussain Shah
(C) Akbar
(D) Yusuf Adil Shah
Correct Answer: [D] Yusuf Adil Shah.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play