Wednesday, April 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Medieval Indian History For UPSC, SSC CGL, RAIL NTCP Exams P5


41. Who was the last ruler of the Delhi Sultanate?
(A) Bahlul Lodi
(B) Sikander Lodi
(C) Alauddin Alam Shah
(D) Ibrahim Lodi.
Correct Answer: [D] Ibrahim Lodi..


42. `Srikrishna Vijaya Kavya' was composed by
(A) Maladhar Basu
(B) Joydeva
(C) Chandidas
(D) Vidyapati.
Correct Answer: [A] Maladhar Basu.


43. Who among the following ruler was a slave in his early life?
(A) Ghiyasuddin Balban
(B) Firozshah Tughlaq
(C) Alauddin
(D) Muhammad Bin Tughlaq.
Correct Answer: [A] Ghiyasuddin Balban.


44. Who wrote Amuktamalyada?
(A) Krishnadeb Raya
(B) Bir Narasingha
(C) Bukka
(D) Harihara II.
Correct Answer: [A] Krishnadeb Raya.


45. The Chinese traveler Hiuen Tsang came to India during the reign of
(A) Harsavardhan
(B) Kulotungal
(C) Samudra Gupta
(D) Ashoka.
Correct Answer: [A] Harsavardhan.


46. The remains of the Vijayanagar empire can be found in
(A) Hampi
(B) Baroda
(C) Bijapur
(D) Golconda.
Correct Answer: [A] Hampi.


47. Which officer was called Bakshi during the rule of Akbar?
(A) An administrative /executive officer
(B) None of the above
(C) An officer in charge of town administration
(D) Officer in charge of the military organization.
Correct Answer: [D] Officer in charge of the military organization..


48. In which year did Muhammad-bin-Qasim conquer Sind?
(A) 718 AD
(B) 721 AD
(C) 712 AD
(D) 715 AD.
Correct Answer: [C] 712 AD.


49. During the reign of which sultan did Chengiz Khan attack India?
(A) Ghiyasuddin Balba
(B) Md. Bin Tughak
(C) Iltutmish
(D) Alauddin Khalji.
Correct Answer: [C] Iltutmish.


50. The Muslim saint of medieval India worshipped by Hindus & Muslims was
(A) Salim Chisti
(B) Qutubuddin
(C) Kabira
(D) Nizamuddin Aulia.
Correct Answer: [D] Nizamuddin Aulia..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App