Wednesday, April 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS General Knowledge on Medieval Indian History P17



161. The images of Buddha were first constructed under?
(A) The Gandhara school of Art
(B) The Amaravati school of Art
(C) The Mathura School of Art
(D) The Sarnath School of Art

Correct Answer: [A] The Gandhara school of Art.

162. The Saka era was started by
(A) Asoka
(B) Kanishka
(C) Bimbisara
(D) Bindusara

Correct Answer: [B] Kanishka.




163. Founder of the Delhi Sultanate was
(A) Nasiruddin
(B) Qutubuddin
(C) Iltutmish
(D) Balban

Correct Answer: [B] Qutubuddin.

164. Alexander stayed in India for
(A) 20 months
(B) 24 months
(C) 16 months
(D) 19 months

Correct Answer: [D] 19 months.

165. The first Muslim incursions on Deccan occurred during the region of
(A) Jalaluddin Khalji
(B) Firoz Tughluq
(C) Balban
(D) Raziya

Correct Answer: [A] Jalaluddin Khalji.

166. Name the Maratha leader who put forward the idea of founding the Hindu Empire before the Marathas.
(A) Baji Rao I
(B) Baji Rao II
(C) Shivaji
(D) Balaji Viswanath

Correct Answer: [A] Baji Rao I.

167. Who among the following did introduce the 'Dokani' currency?
(A) Rajiya
(B) Muhammad-bin-Tughlaq
(C) Balban
(D) Iltutmis

Correct Answer: [B] Muhammad-bin-Tughlaq.




168. Sri Chaitanyadeva flourished during the reign of
(A) Nasrat Shah
(B) Nasiruddin Shah
(C) Hussain Shah I
(D) Raja Ganesh

Correct Answer: [C] Hussain Shah I.

169. Who wrote Kitab-ul-Rahla?
(A) Hasan Nizami
(B) Abul Fazl
(C) Ibn Battuta
(D) Al-Beruni

Correct Answer: [C] Ibn Batuta.

170. Who has been described by Elliot as the Akbar of the Sultanate?
(A) Alauddin Khilji
(B) Firuz Tuglaq
(C) Iltutmish
(D) Balban

Correct Answer: [B] Firuz Tuglaq.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play