Wednesday, April 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History of Medieval India MCQs For WBCS Exam P18



171. Under whose orders the Mahabharata was translated in Bengali
(A) Nusrat Shah
(B) Haji Ilyas
(C) Alauddin Hossain Shah
(D) Jalaluddin
Correct Answer: [A] Nusrat Shah.

172. Which of the following Indian states that Akbar could not annex?
(A) Bihar
(B) Assam
(C) Kashmir
(D) Bengal
Correct Answer: [B] Assam.




173. Who was called 'Grandfather of Andhra poetry'?
(A) Krishnadeva Rao
(B) Bhaskar Pandit
(C) Peddan
(D) Arbidu
Correct Answer: [C] Peddan.

174. Who was the founder of the slave dynasty?
(A) Nasiruddin
(B) Qutab-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Balban
Correct Answer: [B] Qutab-ud-din Aibak.

175. Who was the Mughal Emperor during whose reign Nadir Shah invaded India?
(A) Muhummud Shah
(B) Shah Alam
(C) Farrukhsiyar
(D) Bahadur Shah
Correct Answer: [A] Muhummud Shah.

176. Who built the famous Adina Mosque in Bengal?
(A) Azam Shah
(B) Hamza Shah.
(C) Iliyas Shah
(D) Sikandar Shah
Correct Answer: [D] Sikandar Shah.

177. Woman folk of which region performed the right of `Jawhar'?
(A) Rajputana
(B) Bengal
(C) Malwa
(D) Gujarat
Correct Answer: [A] Rajputana.




178. How many times did Sultan Mahmud of Ghazni invade India?
(A) 5
(B) 20
(C) 12
(D) 17
Correct Answer: [D] 17.

179. Who was the founder of the Bahamaani dynasty?
(A) Firoz Shah
(B) Ahmad Shah
(C) Ala-ud-din Hasan Bahman Shah
(D) Muhammad Shah I
Correct Answer: [C] Ala-ud-din Hasan Bahman Shah.

180. Who first introduce Rationing System?
(A) Md. Bin Tuglaq
(B) Ibrahim Lodi
(C) Illtutmish
(D) Alauddin Khalji
Correct Answer: [D] Alauddin Khalji



0 Comments:

Post a Comment