Monday, June 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims 2019 Answer Key PDF Download P8

WBCS Prelims 2019 Answerkey Download:

Download WBCS Prelims 2019 answer key in PDF format. It contains 200 MCQ questions on Indian History, Indian National Movement, Indian Geography with Special Reference to West Bengal, General Science, Indian Polity and Economy, English, General Mental Ability, Current Events of National and International Importance.

176. Right to vote and to be elected in India is a
(A) Fundamental Right
(B) Natural Right
(C) Constitutional Right
(D) Legal Right
Correct Answer: [D] Legal Right




177. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is included in the
(A) The preamble to the Constitution.
(B) Directive Principles of State Policy.
(C) Fundamental Duties.
(D) Ninth Schedule.
Correct Answer: [B] Directive Principles of State Policy.

178. What will follow if a Monetary Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?
(A) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha.
(B) The Lok Sabha cannot consider the Bill further.
(C) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration.
(D) The President may call a joint sitting for passing the Bill.
Correct Answer: [A] The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha.

179. The idea of 'Welfare State' in the Indian Constitution is enshrined in its
(A) Preamble.
(B) Directive Principles of State Policy.
(C) Fundamental Rights.
(D) Seventh Schedule.
Correct Answer: [B] Directive Principles of State Policy.

180. The fundamental object of 'Panchayati Raj ' system is to ensure which among the following?
(A) People's participation in the development
(B) Political accountability
(C) Democratic decentralization
(D) Financial mobilization
Correct Answer: [C] Democratic decentralisation

" "181. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in
(A) The President of India
(B) The Parliament
(C) The Chief Justice of India
(D) The Law Commission
Correct Answer: [B] The Parliament

182. With reference to Hausla 2018, consider the following statements:
1. It is an initiative of the Ministry of Minority Affairs.
2. It provides a platform for children living in Child Care Institutions (CCIs) to showcase their skills. Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: [B] 2 only

183. In the latest 'Ease of Doing Business Report 2019' released by the World Bank, India has secured
(A) 67th rank
(B) 77th rank
(C) 87th rank
(D) 100th rank
Correct Answer: [B] 77th rank

184. PCA stands for
(A) Public Current Account
(B) Principles of Corporate Accounting
(C) Prompt Corrective Action
(D) public Channel Agency
Correct Answer: [C] Prompt Corrective Action

185. Consider the following statements about Regional Comprehensive Economic Programme (RCEP).
1. It is economic cooperation for China led free trade.
2. It is counter cooperation for America led trans-Pacific partnership.
3. In the countries involved in this cooperation, Indian Professionals will have job market.
Select the 'correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) All of the above
Correct Answer: [D]

186. Mark the correct date and year in which the Indian Constitution came into being
(A) 15th August 1947
(B) 24th July 1948
(C) 20th January 1951
(D) 26th January 1950
Correct Answer: [D] 26th January 1950

187. According to the Constitution of India, it is the duty of the President to present which of the following on the desk of the Parliament —
1. Recommendations of Union Finance Commission.
2. Report of the Public Accounts Committee.
3. Report of the Comptroller and Auditor-General.
4. Report of the National Scheduled Caste Commission.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Correct Answer: [D]

188. Which of the following organization released Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index?
(A) NITI Aayog
(B) Ministry of Agriculture
(C) Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)
(D) None of the above
Correct Answer: [A] NITI Aayog

189. Who was one of the advocates of 'United Sovereign Bengal'?
(A) H.S. Surhawardi
(B) Shyamaprasad Mukherjee
(C) Maulana Abdul Kalam Azad
(D) None of them
Correct Answer: [A] H.S. Surhawardi

190. Which Article of the Constitution of India guarantees to all citizens the freedom of speech and expression?
(A) Article 16
(B) Article 17
(C) Article 18
(D) Article 19
Correct Answer: [D] Article 19

191. What is ECF?
(A) Economic Capital Framework
(B) Equity Cash Flow
(C) Entity Concept Fund
(D) None of the above
Correct Answer: [C]

192. Which Schedule the Constitution distributes power between the Union and the States?
(A) First Schedule
(B) Second Schedule
(C) Sixth Schedule
(D) Seventh Schedule
Correct Answer: [D] Seventh Schedule

193. The eighty-sixth Amendment of the Constitution of India altered a Directive Principle of the Constitution to provide for
(A) early childhood care and education for all children until they complete the age of six years.
(B) the state to provide free legal aid.
(C) encouraging village panchayats.
(D) prohibiting intoxicating drinks and drugs injurious to health.
Correct Answer: [A] early childhood care and education for all children until they complete the age of six years.

194. District Judge in a state is appointed by the
(A) Governor
(B) Chief Justice of High court
(C) Council of Ministers of the state
(D) Advocate General of the state
Correct Answer: [A] Governor


195. The Impeachment of the President of India can be initiated in
(A) either House of the Parliament.
(B) a joint sitting of both the Houses of the Parliament.
(C) the Lok Sabha alone.
(D) the Rajya Sabha alone.
Correct Answer: [A] either House of the Parliament.

196. Consider the following statements: The Parliamentary Committee on Public Accounts
1. consist of not more than 25 members of the LokSabha.
2. examine public expenditure not only from a legal and formal point of view to discover technical irregularities but also from the point of view of the economy, prudence, wisdom, and propriety.
3. examine the report of the Comptroller and Auditor General of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 and 3 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3
Correct Answer: [B]




197. Power to grant pardons is enjoyed by which of the following constitutional authorities
(A) President
(B) President and Governor of a State
(C) Governor
(D) Chief Justice of Supreme Court of India
Correct Answer: [B] President and Governor of a State

198. Article 280 of the Indian Constitution lays down the establishment of the
(A) Planning Commission
(B) Inter-State Council
(C) River Waters Tribunal
(D) Finance Commission
Correct Answer: [D] Finance Commission

199. The Panchayati Raj System of India has
(A) One tier
(B) Two Tiers
(C) Three Tiers
(D) Four Tiers
Correct Answer: [C] Three Tiers

200. Which of the following Amendments of the Indian Constitution is related to reservation of SC's and ST' s and representation of Anglo Indians in the LokSabha and State Assembly?
(A) 54th Amendment
(B) 63rd Amendment
(C) 111th Amendment
(D) 79th Amendment

Correct Answer: [D]


0 Comments:

Post a Comment