Monday, June 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS 2019 Questions and Answers Key (General Intelligence) P7

General Intelligence

151. Igloos : Canada : Rondavels : ?
(A) Africa
(B) Rangoon
(C) Russia
(D) Indonesia
Correct Answer: [A] Africa

152. Choose the odd one:
(A) BdEg
(B) KmNp
(C) PrSu
(D) TwXz
Correct Answer: [D] TwXz

153. If ROME is written as MORE, then DARE is written as
(A) RDAE
(B) RDEA
(C) RAED
(D) RADE
Correct Answer: [D] RADE

154. The sum of the incomes of A and B is more than that of C and D have taken together. The sum of the incomes of A and C is the same as that of B and D have taken together. Moreover, A earns half as much as the sum of the incomes of B and D. Whose income is the highest?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Correct Answer: [B] B

WBCS Prelims


























Correct Answer [D]




156. Arrange the following words according to dictionary arrangement: (i) Epitaxy (ii) Episode (iii) Epigene (iv) Epitome (v) Epilogue
(A) (i), (ii), (iii), (iv), (v)
(B) (iii), (ii), (v), (iv), (i)
(C) (iii), (v), (ii), (i), (iv)
(D) (v), (iv), (ii), (i), (iii)
Correct Answer: [C] (iii), (v), (ii), (i), (iv).

157. If the first and third letters in the word NECESSARY were interchanged, also the fourth and the sixth letters, and the seventh and the ninth letters, which of the following would be the seventh letter from the left?
(A) A
(B) Y
(C) R
(D) E
Correct Answer: [B] Y.




158. How many meaningful words can be made by changing only the consonants in the word MEAN so that each of the consonants is replaced by the previous letter in the English alphabet, by using each letter only once in each word?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Correct Answer: [No Input]


WBCS Prelims 2019 Answer Key
Correct Answer: D



160. In the following series, how many such odd numbers are there which are divisible by 3 or 5, then followed by odd numbers, and then also followed by even numbers? 12, 19; 21, 3, 25, 18, 35,, 20, 22, 21, 45, 46, 47, 48, 9, 50, 52, 54, 55, 56
(A) Zero
(B) One
(C) Two
(D) Three
Correct Answer: [C]

161. How many 3s are there in the following sequence which are neither preceded by 6 nor immediately followed by 9? 9 3 6 6 3 9 5 9 3 7 8 9 1 6 3 9 6 3 9
(A) One
(B) Two
(C) . Three
(D) Four
Correct Answer: [B] Two

162. If '<' means `minus', `>', means 'plus', means 'multiplied by' and '13' means 'divided by', then what would be the value of 27 > 81 $ 9 < 6?
(A) 6
(B) 33
(C) 30
(D) 54
Correct Answer: [C] 30

163. If A > B, B > C and C > D, then which of the following conclusions is definitely wrong?
(A) A > D
(B) A > C
(C) R> A
(D) B > D
Correct Answer: [D] B > D

164. Which of the following interchanges of numbers would make the given equation correct? 8 x 20 + 3 + 9 — 5 = 38
(A) 3, 8
(B) 8, 9
(C) 3, 5
(D) 3, 9
Correct Answer: [C] 3, 5

165. Arrange the following in a meaningful sequence: (i) Consultation (ii) Illness (iii) Doctor (iv) Treatment (v) Recovery
(A) (ii), (iii), (i), (iv), (v)
(B) (ii), (iii), (iv), (i), (v)
(C) (iv), (iii), (i), (ii), (v)
(D) (v), (i), (iv), (iii), (ii)
Correct Answer: [A] (ii), (iii), (i), (iv), (v)

166. Arrange the following items from general to particular: (i) Animal (ii) Feline (iii) Leopard (iv) Mammal (v) Vertebrate (vi) Cat
(A) (i), (ii), (iii), (iv), (v), (vi)
(B) (i), (iii), (v), (iv), (ii), (vi)
(C) (i), (iv), (iii), (ii), (v), (vi)
(D) (i), (v), (iv), (ii), (iii), (vi)
Correct Answer: [D]

167. A man has a certain number of small boxes to pack into parcels. If he packs 3, 4, 5 or 6 in a parcel, he is left with one; if he packs 7 in a parcel, none is left over. What is the number of boxes he may have to pack?
(A) 106
(B) 301
(C) 309
(D) 400
Correct Answer: [B] 301


WBCS Prelims Expected Cut-off
Correct Answer: D

169. A river always has
(A) Delta
(B) Tributaries
(C) Boats
(D) Banks
Correct Answer: [D] Banks

170. A camera always has
(A) Lens
(B) Reels
(C) Flash
(D) Stand
Correct Answer: [A] Lens

WBCS 2019















Correct Answer: D

WBCS 2019 Preliminary

Correct Answer: C


WBCS Preims 2019 Answer Key
Correct Answer: A

174. In a certain code, BREAKTHROUGH is written as EAOUHRBRGHKT. How is DISTRIBUTION written in that code?
(A) TISTBUONDIRI
(B) STTIBUONRIDI
(C) STTIBUDIONRI
(D) RISTTIBUDION
Correct Answer: [C]

175. Select the lettered pair that has some relationship as the original pair of words printed in the bold: 
Poverty : Prosperity
(A) Love : Sorrow
(B) Train : Cart
(C) Rain : Flood
(D) Intelligence : Stupidity

Correct Answer: [D] Intelligence : Stupidity


Go to Page: 1 2 3 4 5 6 7 8

WBCS Prelims 2019 Answerkey Download:

Download WBCS Prelims 2019 answer key in PDF format. It contains 200 MCQ questions on Indian History, Indian National Movement, Indian Geography with Special Reference to West Bengal, General Science, Indian Polity and Economy, English, General Mental Ability, Current Events of National and International Importance.

0 Comments:

Post a Comment