Monday, June 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS 2019 Answer Key For Preliminary Exams (Current Affairs and GK) P3

50. Who was honored with the 54th Jnanpith Award?
(A) Vikram Seth
(B) Anita Desai
(C) Kiran Desai
(D) Amitav Ghosh.
Correct Answer: [D] Amitav Ghosh.


51. East Kolkata wetlands have been declared as
(A) Biodiversity site
(B) Tourist site
(C) World Heritage site
(D) Ramsar site.
Correct Answer: [D] Ramsar site.

52. Bhur of Upper Ganga Plain of India is
(A) Undulating, aeolian sandy deposit
(B) Older alluvium
(C) Newer alluvium
(D) Muddy areas
Correct Answer: [B] Older alluvium.

53. West Bengal Land Reform Act came into force in
(A) 1956
(B) 1958
(C) 1955
(D) 1959
Correct Answer: [C] 1955.

54. Head Quarter of Central Inland Water Transport Corporation of India is located in
(A) Allahabad
(B) Kolkata
(C) Cochin
(D) Mumbai.
Correct Answer: [B] Kolkata.

55. Metro rail was started in Kolkata in
(A) 1984
(B) 1986
(C) 1988
(D) 1989.
Correct Answer: [A] 1984.

56. About 80% of the coal reserves of India lie in the
(A) Damodar Valley
(B) Son valley
(C) Mahanadi valley
(D) Godavari valley
Correct Answer: [A] Damodar Valley

57. The full-fledged state of Telangana came into existence on
(A) 1st June 2013
(B) 1st June 2014
(C) 1st June 2015
(D) 1st June 2016
Correct Answer: [B] 1st June 2014.

58. Dhanekhali is famous for
(A) Tant industry
(B) Paper industry
(C) Jute industry
(D) Leather industry
Correct Answer: [A] Tant industry.

59. The western part of the Tista river is known as
(A) Terai
(B) Duars
(C) Tal
(D) Diara
Correct Answer: [A] Terai

60. Sundarban is declared is 'World Heritage Site' for
(A) Tiger. reserve
(B) Sundari tree
(C) Mangrove forest
(D) Biodiversity
Correct Answer: [C] Mangrove forest.

61. Jalpaiguri town is located in the bank of
(A) Tista and Kerala river
(B) Tista and Jaldhaka river
(C) Jaldhaka and Redhawk river
(D) Tista and Redhawk river
Correct Answer: [A] Tista and Kerala river.

62. Rammam hydroelectric power is located in
(A) Purulia
(B) Bankura
(C) Jalpaiguri
(D) Darjeeling
Correct Answer: [D] Darjeeling.

63. Which of the following pairs is incorrectly matched?
(A) Bhitarkanika: Olive ridley turtles
(B) Dalma Hills: Wild elephants
(C) Kaziranga: One-horned rhinos
(D) Dachigam: Asiatic lions
Correct Answer: [D] Dachigam: Asiatic lions.

64. The first railway line was started in West Bengal between
(A) Howrah to Hooghly
(B) Howrah to Ranigunge
(C) Howrah to Burdwan
(D) Sealdah to Naihati
Correct Answer: [A] Howrah to Hooghly

65. The tropic of Cancer does not pass through
(A) Mizoram
(B) Tripura
(C) Orissa
(D) Madhya Pradesh.
Correct Answer: [C] Orissa.

66. The Shola forest found in
(A) The Himalayas
(B) The Western Ghats
(C) The Vindhyan
(D) The Eastern Ghats.
Correct Answer: [B] The Western Ghats.

67. Kolleru lake is located between
(A) Godavari and Cauvery
(B) Godavari and Krishna
(C) Krishna and Cauvery
(D) Mahanadi and Godavari
Correct Answer: [B] the Godavari and Krishna

68. What is a Demographic Dividend?
(A) Increase in 0-5 year age group of the population
(B) Increase in 6-15 year age group of the population
(C) Increase in 16-64 year age group of the population
(D) Increase in over 65 year age group of population.
Correct Answer: [C] Increase in 16-64 year age group of population.

69. Which of the following district was not in West Bengal at the time of Independence of India?
(A) Coochbehar
(B) Howrah
(C) Darjeeling
(D) Murshidabad.
Correct Answer: [A] Coochbehar

70. Literacy rate of West Bengal is
(A) 82.67%
(B) 74.04%
(C) 77.08%
(D) 71.16%
Correct Answer: [C] 77.08%

71. Mention the name of the state which has a larger boundary with West Bengal among the following states of India.
(A) Jharkhand
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Assam
Correct Answer: [A] Jharkhand

72. Lakshadweep is an island of
(A) Coral island
(B) Volcanic island
(C) Tectonic island
(D) Alluvial island
Correct Answer: [A] Coral island

73. In India, which type of forest among the following occupies the largest area?
(A) Tropical Wet evergreen
(B) Tropical Moist deciduous
(C) Montane Wet temperate
(D) Tropical Dry deciduous.
Correct Answer: [D] Tropical Dry deciduous.

74. Manasorovar lake lies in
(A) Karakoram Range
(B) Pirpanjal Range
(C) Kailas Range
(D) Mahabharata Range
Correct Answer: [C] Kailas Range.

75. Shilong is situated in
(A) The Naga Hills
(B) The Garo Hills
(C) The Khasi Hills
(D) The Mikir Hills

Correct Answer: [C] The Khasi Hills


Go to Page: 1 2 3 4 5 6 7 8

WBCS Prelims 2019 Answerkey Download:

Download WBCS Prelims 2019 answer key in PDF format. It contains 200 MCQ questions on Indian History, Indian National Movement, Indian Geography with Special Reference to West Bengal, General Science, Indian Polity and Economy, English, General Mental Ability, Current Events of National and International Importance.






0 Comments:

Post a Comment