Saturday, September 29, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indus Valley Civilization MCQ with Explanation

Learn more about Indus Valley Civilization through MCQs. It is one of the important chapters of Ancient Indian History. MCQs was explained in details to keep the information for a longer period.


1. Which one of the following is more probable regarding the Harappa Script? [WBCS -1999]
(A) Proto Dravidian
(B) Sanskrit
(C) pictographic
(D) Summerian

Correct Answer: [C]
Explanation: It was written in Boustrophedon style. Where the first line is written from left to right and 2nd line is written from right to left. It was pictographic in nature. 400 to 500 sign or logo symbolic used in this script. It is still an undeciphered script.  
2. The Indus Valley Civilization belongs to the [WBCS -2002]
(A) Neolithic period
(B) Paleolithic period
(C) Mesolithic period
(D) Chalcolithic period

Correct Answer: [D]
Explanation: Indus Valley civilization is also known as Harappan civilization. It belongs to the Chalcolithic period and Bronze age. They were not aware of iron metal. There is no clear timeline for Indus valley civilization. It is considered that they were active during 2900 BC to 1700 BC. 



3. Indus-valley civilization is called [WBCS -2006]
(A) Urban
(B) Rural
(C) Stone Age
(D) Iron Age

Correct Answer: [A]
Explanation: Most striking features of Indus Valley Civilization was its town planning. It was an urban civilization, whereas the Vedic period was rural in nature. Great Bath was found in both in Horoppa and Mohenjo-Daro. Granary was the larges building of Indus Valley civilization found in Mohenjo-Daro.
4. Who discovered the Indus valley civilization? [WBCS -2009]
(A) V. S. Agarwal
(B) Rakhaldas Banerjee
(C) A. L. Basham
(D) Sir John Marsal

Correct Answer: [B]
Explanation: An archaeological campaign was started under Sir John Hubert Marshall(Sir John Marshall). The other members are Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats. They began excavating Harappa in 1921, finding buildings and artifacts indicative of an ancient civilization. These were soon complemented by discoveries at Mohenjo-Daro by Rakhal Das Banerjee, Ernest J. H. Mackay, and Marshall in 1922. By 1931, much of Mohenjo-Daro had been excavated.
5. Which metal was unknown to the Indus people? [WBCS -2009]
(A) Copper
(B) Iron
(C) Bronze
(D) Gold

Correct Answer: [B]
Explanation: Harappan civilization belongs to the Chalcolithic period and Bronze age. They were not aware of iron metal.
6. With the people of which country Harappan people carried trade? [WBCS -2010]
(A) China
(B) Iran
(C) Russia
(D) Summer

Correct Answer: [D]
Explanation: The Harappan region was known as Meluha in Sumar. There was clear evidence of trading between these two civilizations. Same seals were found in both regions. 
7. The first metal discovered by man was [WBCS -2011]
(A) Copper
(B) Iron
(C) Bronze
(D) Aluminum

Correct Answer: [C]
Explanation: Copper was the first metal discovered by man. The first domesticated animal is the dog. 



8. The great Bath was found in [WBCS -2013]
(A) Lothal
(B) Harappa
(C) Mohenjo-Daro
(D) Kalibangan

Correct Answer: [C]
Explanation: The great Bath was found in Mohenjo-Daro. A bronze dancing girl found in Mohenjodaro. Granary was the largest building of Mohenjodaro.
9. Which was a major port of the Indus Valley? [WBCS -2014,15]
(A) Lothala
(B) Kalibangan
(C) Chanhudaro
(D) Mehrangarh

Correct Answer: [A]
Explanation: Lothal was the first dockyard in the world. It was called the entrance of Harappan civilization was located at present-day Gujarat. Lothal was discovered by S. R. Rao in 1954. Evidence of rice found in Lothal and Rongpur both are located in Gujarat. 
10. Rice cultivation is associated with the Harappan site of [WBCS -2016]
(A) Kalibangan
(B) Lothal
(C) Kot Diji
(D) Ropar

Correct Answer: [B]
Explanation: Evidence for the cultivation of Rice in Lothal and Rangpur (Gujarat) only.

Page:  1  2  3  4  5  6  7




You can also visit:

Follow us:
Youtube ChannelStudy Like A Pro



0 Comments:

Post a Comment