Wednesday, December 26, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQs Page 1

1. The land area of India is what percent of the total land area of the World?
(A) 2.4
(B) 2.9
(C) 3.4
(D) 3.6

Correct Answer: [A] 2.4
Explanation: If you think of total area irrespective of land or non-land(water, ice) then India contains 0.54 percent of the World areas.
2. The tropic of cancer does not pass through
(A) Mizoram
(B) Tripura
(C) Jharkhand
(D) Odisha

Correct Answer: [D] Odisha
Explanation: 23.5 degrees North Lattitude or Tropic of Cancer pass through almost middle of India. It passes through seven Indian States. These are Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Chattisgarh, West Bengal, Tripura, and Mizoram. Mahi river crosses this line twice.



3. 'Toto' is a primitive tribal community found in which district of West Bengal?
(A) Kalingpong
(B) Darjeeling
(C) Alipureduar
(D) Dinajpur

Correct Answer: [C] Alipurduar
4. In 1956 as a result of State reorganization act, the part of Bihar included in West Bengal and named Puruliya. What is the name of this district earlier?
(A) Singbhum
(B) Manbhum
(C) Rohilakhand
(D) Malkhed

Correct Answer: [B] Manbhum
5. What is the most important cash crop of India in terms of the value of agriculture production?
(A) Sugerken
(B) Oilseed
(C) Cotton
(D) Tobacco

Correct Answer: [A] Sugerken

6. Which Indian state has the largest installation of wind power
(A) Gujarat
(B) Karnataka
(C) Maharastra
(D) Tamil Nadu

Correct Answer: [D] Tamil Nadu



7. The port in western coastline with natural harbor?
(A) Chennai
(B) Haldia
(C) Vishakhapatnam
(D) Tuticorin

Correct Answer: [C] Vishakhapatnam
8. Bhilai steel plant in Chattishgarh is made with the co-operation of
(A) Germani
(B) Russia
(C) England
(D) America

Correct Answer: [B] Russia
9. The steel plant which was not formed in 2nd Five Year Plan
(A) Bhilai Steel Plant
(B) Durgapur Steel Plant
(C) Rourkela Steel Plant
(D) Burnpur Steel Plant

Correct Answer: [D] Burnpur Steel Plant
10. First largest scale private sector steel plant in India
(A) TISCO
(B) IISCO
(C) SAIL
(D) Rourkela

Correct Answer: [A] TISCO


0 Comments:

Post a Comment