Monday, June 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelim Answer Key 2019 on Indian History P5

Indian History


101. Which among the following places have given the earliest evidence of agriculture in Indian Sub-continent
(A) Pratapgarh
(B) Mehrgarh
(C) Quetta
(D) Kalat
Correct Answer: [B] Mehrgarh

102. The inscriptions of Ashoka and the Brahmi scripts were deciphered by
(A) Alexander Cunningham
(B) James Princep
(C) Max Muller
(D) Mortimer Wheeler.
Correct Answer: [B] James Princep.

103. Who among the following succeeded Samudragupta as the next ruler of the Gupta dynasty?
(A) Chandragupta II
(B) Vishnugupta
(C) Chandragupta I
(D) Skandagupta
Correct Answer: [A] Chandragupta II

104. Who wrote Mrichhakatikam?
(A) Vishakhadatta
(B) Shudrak
(C) Banabhatta
(D) Bhas
Correct Answer: [B] Shudrak.

105. Where did Gautama Buddha attain Nirvana (enlightenment)?
(A) Lumbini
(B) Sarnath
(C) Kusiriagar
(D) Bodh Gaya
Correct Answer: [D] Bodh Gaya

106. Malik Kafur was general of
(A) Firuz Shah Tughlag
(B) Chandragupta Maurya
(C) Bitnbisara
(D) Alauddin Khilji
Correct Answer: [D] Alauddin Khilji.

107. Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri?
(A) Shahjehan
(B) Aurangzeb
(C) Akbar
(D) Jahangir.
Correct Answer: [C] Akbar.

108. When did Vasco-da-Gaeta come to India?
(A) 1498 A.D.
(B) 1409 A.D.
(C) 1496 A.D.
(D) 1492 A.D.
Correct Answer: [A] 1498 A.D.

109. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Correct Answer: [B] Jahangir

110. The Battle of Buxar was fought in
(A) 1762
(B) 1764
(C) 1768
(D) 1772
Correct Answer: [B] 1764

111. The Indian National Congress was founded by
(A) A. O. Hume
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Motilal Nehru
(D) Surendra Nath Banerjee
Correct Answer: [A] A. O. Hume

112. Who amongst the following was the first woman President of the Indian National Congress?
(A) Annie Besant
(B) Mira Behn
(C) Sarojini Naidu
(D) Sarala Debi Choudhurani.
Correct Answer: [A] Annie Besant.

113. The main leaders of the Swaraj Party were
(A) Vitthalbai J. Patel and Dr. Ansari
(B) M. N. Roy and Muzaffar Ahmed
(C) Motilal Nehru and C. R. Das
(D) B. R. Ambedkar and P. C. Joshi
Correct Answer: [C] Motilal Nehru and C. R. Das




114. The boundary between India and Pakistan was demarcated by
(A) Lord Mountbatten
(B) Sir Cyril Radcliffe
(C) Sir Stafford Cripps
(D) Sir Pethick Lawrence
Correct Answer: [B] Sir Cyril Radcliffe

115. The Asiatic Society of Bengal was founded by
(A) C. F. Andrews
(B) Raja Rammohan Roy
(C) Sir William Jones
(D) William Marshal
Correct Answer: [C] Sir William Jones

116. Who among the following, led the sepoy at Kanpur in the 1857 uprising?
(A) Tantia Tope
(B) Rani Lakshmibai
(C) Nana Sahib
(D) Kunwar Singh
Correct Answer: [C] Nana Sahib

117. Surya Sen was associated with which of the event during the Indian freedom struggle?
(A) Chittagong Armoury Raid
(B) Kakori conspiracy
(C) Civil Disobedience movement
(D) Home Rule movement
Correct Answer: [A] Chittagong Armoury Raid

118. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was
(A) Non-cooperation movement
(B) Quit India movement
(C) Indigo movement
(D) Salt movement
Correct Answer: [A] Non-cooperation movement

119. Between whom Carnatic Wars were fought?
(A) French East India Co. and English East India Co.
(B) French East India Co. and Dutch East India Co.
(C) Dutch East India Co. and the Portuguese
(D) English East India Co. and the Dutch (OLONDAZ).
Correct Answer: [A] French East India Co. and English East India Co.

120. Who among the following annulled the Partition of Bengal?
(A) Lord Hardinge
(B) Lord Minto
(C) Lord Curzon
(D) Lord Chelmsford
Correct Answer: [A] Lord Hardinge


121. Jallianwallah Bagh massacre occurred in
(A) Amritsar
(B) Delhi
(C) Jallandhar
(D) Lahore.
Correct Answer: [A] Amritsar.

122. Who commented that Cripps Mission was a post-dated cheque on a crashing bank?
(A) Sardar Vallavbhai Patel
(B) Mahatma Gandhi
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Jawaharlal Nehru.
Correct Answer: [B] Mahatma Gandhi

123. Who conceived the idea of Pakistan?
(A) Asaf Ali
(B) Mohammed Ali Jinnah
(C) H. S. Suhrawardy
(D) Choudhury Rahmat Ali
Correct Answer: [D] Choudhury Rahmat Ali

124. The Indian National Congress represented the views of the microscopic minority in India. The contention was maintained by
(A) Lord Curzon
(B) Lord Elgin
(C) Lord Lansdowne
(D) Lord Dufferin.
Correct Answer: [D] Lord Dufferin.

125. "At the stroke of midnight, when the world sleeps, India will awake to life and freedom," was said by
(A) Lord Mountbatten
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawaharlal Nehru
(D) None of them

Correct Answer: [C] Jawaharlal Nehru



Go to Page: 1 2 3 4 5 6 7 8

WBCS Prelims 2019 Answerkey Download:

Download WBCS Prelims 2019 answer key in PDF format. It contains 200 MCQ questions on Indian History, Indian National Movement, Indian Geography with Special Reference to West Bengal, General Science, Indian Polity and Economy, English, General Mental Ability, Current Events of National and International Importance.

0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App