Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Main MCQs on Indian Polity and Constitutions P4



31. Which Article of the Constitution provides for the adjudication of disputes relating to waters of inter-State rivers?
(A) Article 258
(B) Article 260
(C) Article 262
(D) Article 264.

Correct Answer: [C] Article 262.

32. Disputes between States comes to the Supreme Court under
(A) original jurisdiction
(B) advisory jurisdiction
(C) appellate jurisdiction
(D) None of the above.

Correct Answer: [A] original jurisdiction.




33. The doctrine of prospective overruling was first evolved by Chief Justice Subba Rao in
(A) Sankari Prasad v. Union of India
(B) Keshvananda Bharti v. State of Kerala
(C) Sajjan Singh v. State of Rajasthan
(D) Golaknath v. State of Punjab.

Correct Answer: [D] Golaknath v. State of Punjab.

34. In which of the following cases has the Supreme Court held that primacy should be given to the opinion of other constitutional functions in the matter of appointment of High Court and Supreme Court judges.
(A) Keshvananda Bharti case
(B) Special Courts Bills case
(C) Transfer of Judges case
(D) Supreme Court Advocates on Record Association v. Union of India.

Correct Answer: [D] Supreme Court Advocates on Record Association v. Union of India.

35. Every judge of the Supreme Court of India shall hold office until he attains the' age of
(A) 58 years
(B) 60 years
(C) 62 years
(D) 65 years.

Correct Answer: [D] 65 years.

36. Which one of the following authority is competent to seek the advisory opinion of the Supreme Court of India?
(A) The President of India
(B) The Prime Minister of India
(C) The Governor of a State
(D) The Parliament of India.

Correct Answer: [A] The President of India.

37. Who among the following holds his/her office at the pleasure of the President?
(A) Speaker of the Lok Sabha
(B) Comptroller and Auditor General of India
(C) Attorney General of India
(D) Chairman of the UPSC.

Correct Answer: [C] Attorney General of India.




38. Which Article of the Constitution provides for the appointment of Comptroller and Auditor General?
(A) Article 78
(B) Article 148
(C) Article 178
(D) Article 238.

Correct Answer: [B] Article 148.

39. The Parliament of India consists of
(A) Lok Sabha and Rajya Sabha
(B) Lok Sabha and Vidhan Sabha
(C) Rajya Sabha and Vidhan Sabha
(D) Lok Sabha, Rajya Sabha, and the President.

Correct Answer: [D] Lok Sabha, Rajya Sabha, and the President.

40. Total strength of the Council of States consists of
(A) 260 members
(B) 238 members representing States and Union Territories and 12 nominated by the President
(C) 305 members
(D) 300 members representing States and Union Territories.

Correct Answer: [B] 238 members representing States and Union Territories and 12 nominated by the President.




0 Comments:

Post a Comment