Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity and Constitution - WBPSC Exams P3


191. The East India Company was established by the British Crown in the year
(A) 1600 AD.
(B) 1605 AD.
(C) 1726 AD.
(D) 1857 AD
Correct Answer: [A] 1600 AD..


192. The Constitutional provision relevant for solving the question of repugnancy between Central Law and the State Law is found in
(A) Article 156
(B) Article 254
(C) Article 300
(D) Entry 42, List III
Correct Answer: [B] Article 254.


193. The Central Government can issue directions to the States with regard to I. Union List II. State List III Concurrent List Codes:
(A) I
(B) II and III
(C) I and III
(D) I, II and III
Correct Answer: [D] I, II and III.


194. "What cannot be done directly cannot be done indirectly". The doctrine relates to
(A) implied powers
(B) ancillary power
(C) pith and substance
(D) colorable legislation
Correct Answer: [D] colorable legislation.


195. When the Supreme Court sits to determine any question involving a substantial question of law as to the interpretation of the Constitution or for tendering its advice, the minimum number of judges to constitute the Bench should be
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 13
Correct Answer: [B] 5.


196. Under Article 321 of the Constitution, the power to extend functions of the Union Public Service Commission has been vested in the
(A) Ministry of Home Affairs
(B) Parliament
(C) Chairman of the Commission
(D) President
Correct Answer: [B] Parliament.


197. After what time period may a House declare the seat of any member vacant when he absents from all meetings without the permission of the House?
(A) 30 days
(B) 45 days
(C) 60 days
(D) There is no time period
Correct Answer: [C] 60 days.


198. When the offices of both the Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha are vacant, who will appoint the person to perform the functions of the Speaker?
(A) The President
(B) The Chief Justice of India
(C) The Prime Minister
(D) The Council of Ministers
Correct Answer: [A] The President.


199. How many members in the House of the People are chosen by direct election from territorial constituencies in the States?
(A) 520
(B) 530
(C) 540
(D) 550
Correct Answer: [B] 530.


200. How many languages are present in the Eighth Schedule of the Constitution?
(A) 16
(B) 18
(C) 20
(D) 22
Correct Answer: [D] 22.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App