Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity and Constitution WBCS Mains Exams P2


181. The Indian Constitution has borrowed the ideas of Preamble from the
(A) Canadian Constitution.
(B) Italian Constitution.
(C) French Constitution.
(D) Constitution of USA
Correct Answer: [D] Constitution of USA.


182. From which of the countries, the Constitution of India has adopted fundamental duties?
(A) USA.
(B) UK.
(C) Erstwhile USSR.
(D) Canada
Correct Answer: [C] Erstwhile USSR..


183. The British conceded the demand for partition of India under
(A) Cripps Mission.
(B) Mountbatten Plan, 1947.
(C) Simla Pact, 1945.
(D) Cabinet Mission Plan
Correct Answer: [B] Mountbatten Plan, 1947..


184. The first Session of the Constituent Assembly was held on
(A) December 9, 1946
(B) November 26, 1949
(C) August 15, 1947
(D) January 26, 1946
Correct Answer: [A] December 9, 1946.


185. Which of the following was not one of the features of the Government of India Act, 1935?
(A) Bicameral legislature.
(B) Dyarchy of center and the provinces.
(C) Provincial autonomy.
(D) All India Federation
Correct Answer: [B] Dyarchy of center and the provinces..


186. The Government of India Act, 1935 vested the residuary power in the
(A) British Parliament
(B) State Legislature
(C) Federal Legislature
(D) Governor-General
Correct Answer: [D] Governor-General.


187. Quit India movement was declared by the Indian National Congress in Bombay session of ACCCC on
(A) August 8, 1942
(B) August 9, 1945
(C) July 18, 1947
(D) January 26, 1947
Correct Answer: [A] August 8, 1942.


188. Under the Government of India Act, 1935, the Federal Court had
(A) original jurisdiction only
(B) appellate jurisdiction only
(C) advisory jurisdiction only
(D) All the above
Correct Answer: [D] All the above.


189. For the first time, the system of appeal from India to the Privy Council in England was introduced by the Charter of
(A) 1608
(B) 1683
(C) 1726
(D) 1833
Correct Answer: [D] 1833.


190. Under the Charter of 1687, a Mayor's Court was established at Madras. The Mayor had to be
(A) elected by the Alderman and the Burgesses every year.
(B) nominated by the company.
(C) senior-most Alderman to be next year.
(D) nominated by the company on the recommendation of the outgoing Mayor
Correct Answer: [B] nominated by the company..



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App