Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity and Constitution For WBCS MAIN Previous Years MCQs P1



1. In the beginning, there were only eight schedules in the Constitution. Xth schedule of the Indian Constitution deals with
(A) the Finance Commission.
(B) the Election Commission.
(C) defections.
(D) Other Backward Classes.

Correct Answer: [C] defections.
2. Chairman and other members of the Union and State Public Service Commissions are appointed by
(A) the President.
(B) the President and Governor of respective States.
(C) the Prime Minister and Chief Minister of the respective States.
(D) Both A and C.

Correct Answer: [B] the President and Governor of respective States.



3. There are mainly three Standing Finance Committee in the Parliament. The largest committee of Parliament of India is
(A) Committee on Public Undertaking.
(B) Estimates Committee.
(C) Joint Parliamentary Committee.
(D) Public Account Committee.

Correct Answer: [B] Estimates Committee.
Explanation: Financial Standing Committees are 1. Public Accounts Committee 2. Estimates Committee 3. Public Undertakings Committee 
4. The members of UPSC hold the office
(A) as long as they enjoy the confidence in Parliament.
(B) for life or till they attain the age of 70 years.
(C) during the pleasure of President.
(D) for the term of the six years or till they attain the age of 65 years.

Correct Answer: [D] for the term of the six years or till they attain the age of 65 years. 
5. The Chairman of the Election Commission is appointed by the President for 6 years. The Election Commission is responsible for the conduct of election to
(A) State Legislature.
(B) Office of President and Vice President.
(C) Parliament.
(D) All the above.

Correct Answer: [D] All the above.
6. The members of UPSC can be removed from the office before the expiry of the term by the
(A) Prime Minister.
(B) Chairman of UPSC.
(C) President on the recommendation of Supreme Court.
(D) Prime Minister on the recommendation of the Supreme Court.

Correct Answer: [C] President on the recommendation of the Supreme Court.
7. The Chief Election Commissioner is
(A) appointed by Home Minister.
(B) appointed by Prime Minister.
(C) elected by Parliament.
(D) appointed by the President.

Correct Answer: [D] appointed by the President.



8. The special status of Jammu & Kashmir implies the state as
(A) a separate judiciary.
(B) a separate constitution.
(C) a separate defense force.
(D) All the above.

Correct Answer: [B] a separate constitution.
9. In which case, it was held by the Supreme Court that 'Preamble is the basic feature of the Constitution'?
(A) In re Keshwananda Bharti.
(B) In re Golaknath case.
(C) In re Swam Singh.
(D) In re Maneka Gandhi.

Correct Answer: [A] In re Keshwananda Bharti.
10. Which of the following sought to change the character of Indian Government from unitary to federal?
(A) Indian Council Act, 1909.
(B) The government of India Act, 1935.
(C) The government of India Act, 1919.
(D) Indian Independence Act, 1947.

Correct Answer: [B] Government of India Act, 1935.




0 Comments:

Post a Comment