Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity MCQs and Notes For WBCS exams P5



41. Elections to the Vidhan Parishad are held by
(A) the system of proportional representation.
(B) the system of proportional representation by means of a single transferable vote.
(C) Direct elections
(D) Indirect elections.

Correct Answer: [B] the system of proportional representation by means of a single transferable vote.

42. Which of the following emergencies has been declared the maximum number of times?
(A) Financial Emergency
(B) President's Rule in a State
(C) National Emergency
(D) All three, equal number of times.

Correct Answer: [B] President's Rule in a State.




43. The Chairman of the Constituent Assembly was
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) C. Rajagopalachari
(D) Jai Prakash Narayan.

Correct Answer: [A] Dr. Rajendra Prasad.

44. The group of people in the State to constitute backward class to satisfy Article 15(4) is left to the decision of
(A) the State
(B) the Parliament
(C) the Court
(D) the President of India.

Correct Answer: [D] the President of India.

45. Under Article 16, the words 'any employment or office' applies to
(A) public employment
(B) private employment
(C) Both A & B
(D) None of the above.

Correct Answer: [A] public employment.

46. Articles 20 - 22 relate to the fundamental right to life and personal liberty. These rights are available to
(A) natural persons as well as artificial persons.
(B) all persons who have a juristic personality.
(C) citizen only.
(D) citizens and non-citizens.

Correct Answer: [D] citizens and non-citizens.

47. Right to freedom of religion cannot be restricted on the ground of
(A) health
(B) morality
(C) public order
(D) security of state.

Correct Answer: [D] security of state.




48. In 1971, a new Article 31C was inserted in the Constitution which provides that a law giving effect to the Directive Principles of State Policy specified in Article 39b and c will not be void on the ground of contravention of Articles 14,19 or 31. The insertion was made by which of the following Amendments?
(A) 25th Amendment
(B) 26th Amendment
(C) 21st Amendment
(D) 24th Amendment.

Correct Answer: [A] 25th Amendment.

49. According to Article 35, with respect to any of the matters under Articles 16(3) 32(3) 33 and 34, who has the power to make laws?
(A) Both A & B
(B) The State Legislature
(C) The Parliament
(D) None of the above.

Correct Answer: [C] The Parliament.

50. How many duties are conferred on the citizens in Article 51A?
(A) 11
(B) 12
(C) 8
(D) 9.

Correct Answer: [A] 11.








0 Comments:

Post a Comment