Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity Quiz For WBCS Prelims and Mains P6



51. The power of allocation of seats in the House of the People to the States and the constituencies is vested with
(A) State Legislatures
(B) President
(C) Election Commission
(D) Parliament

Correct Answer: [D] Parliament

52. The Legislative Council in a State can be abolished by the Parliament on the recommendation of
(A) State Legislative Assembly
(B) Governor
(C) President
(D) None of the above

Correct Answer: [A] State Legislative Assembly




53. Democracy and federalism are essential features of our Constitution and basic feature of its structure. This observation was made in S.R. Bommai case by
(A) P.B. Sawant, J.
(B) A.M. Ahmadi, J
(C) J.S. Verma, J.
(D) S.R. Pandian, J.

Correct Answer: [A] P.B. Sawant, J.

54. On which of the following freedoms are reasonable restrictions be imposed on the ground of security of the State?
(A) Association or union
(B) Movement
(C) Speech and expression
(D) Peaceful assembly

Correct Answer: [C] Speech and expression

55. Under Article 30(1), the right to establish and administer educational institution belongs to
(A) religious and linguistic minorities.
(B) minorities as well as the majority.
(C) all citizens of India.
(D) all people of India.

Correct Answer: [A] religious and linguistic minorities.

56. Which Article of the Constitution provides that the Parliament will determine the extent of fundamental rights for the members of the Armed Forces?
(A) Article 33
(B) Article 32A
(C) Article 31D
(D) None of the above

Correct Answer: [A] Article 33

57. The framers of the Constitution borrowed the concept of Directive Principles from
(A) Government of India Act, 1935
(B) Constitution of USA
(C) Constitution of Switzerland
(D) Constitution of Ireland

Correct Answer: [D] Constitution of Ireland




58. The disputes regarding the election of President and Vice-President of India are filed and settled
(A) both in the Supreme Court as well as High Courts
(B) in the Election Commission
(C) in the Supreme Court
(D) in the Parliament

Correct Answer: [C] in the Supreme Court

59. The President's Rule under Article 356 remains valid in the State for the maximum period of
(A) one year
(B) two years
(C) six months
(D) nine months

Correct Answer: [C] six months
Explanation: For extend after six months the bill has to be pass again in the parliament. By this process, it can be extended at max 3 years.

60. On receipt of a Constitutional Amendment Bill passed by both Houses of Parliament, the President
(A) may give his assent.
(B) may withhold his assent.
(C) may return the Bill for reconsideration.
(D) shall give his assent.

Correct Answer: [D] shall give his assent.









0 Comments:

Post a Comment