Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity Questions Answers For WBCS Mains P7


231. Rajya Sabha can withhold Money Bills for a period of
(A) 6 months
(B) 3 months
(C) 14 days
(D) None of the above
Correct Answer: [C] 14 days.


232. The maximum number of nominated members in both Houses of Parliament can be
(A) 14
(B) 20
(C) 10
(D) 12
Correct Answer: [A] 14.


233. India has borrowed the scheme of federation i.e. `Union of States' from which country?
(A) USA
(B) Russia
(C) Ireland
(D) Canada
Correct Answer: [D] Canada.


234. Untouchability is abolished and its practice is punishable according to
(A) Article 16
(B) Article 17
(C) Article 14
(D) Article 15
Correct Answer: [B] Article 17.


235. The following are not included in the light to personal liberty:
(A) Right to equality of wages
(B) Freedom from arrest
(C) Right to free legal aid
(D) Right not to be tortured
Correct Answer: [A] Right to equality of wages.


236. Petitions to the Supreme Court under Article 32 are subject to the rule of Res judicata except
(A) Certiorari
(B) Prohibition
(C) Quo warranto
(D) Habeas corpus
Correct Answer: [D] Habeas corpus.


237. "Directive Principles of State Policy are the conscience of the Constitution which embody the social philosophy of the Constitution"" was opined by
(A) Granville Austin
(B) K.L Wheare
(C) Dr. B.R. Ambedkar
(D) A.V. Dicey
Correct Answer: [A] Granville Austin.


238. Which one of the following judgment is not related to the 'doctrine of separation of powers'?
(A) Union of India v. Sankalchand
(B) Asif Hameed v. State of Jammu & Kashmir
(C) State of Rajasthan v. Union of India
(D) Golak Nath v. State of Punjab
Correct Answer: [D] Golak Nath v. State of Punjab.


239. Any charge of impeachment of the President may be preferred
(A) only in the joint session of Parliament
(B) by either House of Parliament
(C) only in the Council of States
(D) only in the House of the People
Correct Answer: [B] by either House of Parliament.


240. The power of the President to grant pardon is an independent power distinct from judicial power. It is not justifiable on its merits. Only the area and scope of the President's power under Article 72 can be examined by the court. This was held by the Supreme Court in
(A) Maru Ram v. Union of India
(B) State of Punjab v. Joginder Singh
(C) Kehar Singh v. Union of India
(D) All of the above
Correct Answer: [D] All of the above.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App