Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

High Level Indian History MCQs For WBCS Mains P9



81. Kalidasa's work include (i) Abhigyana Sakuntalam (ii) Meghadootam (iii) Raghuvamsa (iv) Malavikagnimitram (v) Ritusamhara (vi) Kumara Sambhava
Select the answer from the codes below -

(A) i, ii, iv, v and vi
(B) i, iii, iv and v
(C) i, ii, iii and iv
(D) All of them
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] All of them.

82. Which of the following pairs is not matched correctly?
(A) Zia-ud-din Barani—Tarikh-i-Firuz Shahi
(B) Minhaj-us-Siraj—Tabaqat-i-Nasiri
(C) Firuz Tughluq—Futuhat-i-Firuz-Shahi
(D) Zia-ud-din Barani—Kitab-ul-Rahala
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Zia-ud-din Barani—Kitab-ul-Rahala.




83. Who among the following got the title of 'Sena Karte'?
(A) Rajaram
(B) Baji Rao-I
(C) Balaji Biswanath
(D) Balaji Baji Rao
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Balaji Biswanath.

84. Which of the following is not a principal tool of the Early Stone Age?
(A) Cleaver
(B) Chopper
(C) Scrapper
(D) Handaxe
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Scrapper.

85. Vidyasagar has been described as "Traditional Moderniser" by historian
(A) Amalesh Tripathy
(B) Jadunath Sarkar
(C) Ramesh Chandra Majumder
(D) Binoy Ghosh
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] Amalesh Tripathy.

86. The earliest reference to the division of society into four strata occurs in which of the following texts?
(A) Kathopanishada
(B) Manu Smriti
(C) The Purusha-sukta of the Rig Veda Samhita
(D) Yajur Veda Samhita
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] The Purusha-sukta of the Rig Veda Samhita.

87. Who introduced the famous Persian festival of Nauroz?
(A) Balban
(B) Firuz Tughlaq
(C) Alauddin Khalj
(D) Iltutmish
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Balban.




88. Which of the following manuscripts, containing miniature paintings, reveals a sense of realism and authenticity witnessed or experienced by the painters themselves
(A) Jamiut-Tawarikh
(B) Tariq-i-Alfi
(C) Timur Namah
(D) Akbar Namah
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Tariq-i-Alfi.

89. The success of Muizzudin Muhammad Ghori in India was the consummation of a process which extended over the whole of 12th Century"". By whom this observation has been made?
(A) Irfan Habib
(B) A.K. Nizami
(C) A.B.M. Habibullah
(D) Satish Chandra
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] A.B.M. Habibullah.

90. Which one of the following sources states that Srinagar was built by Asoka?
(A) Taranatha's History of Tibet
(B) Mahavamsa
(C) Kalahana's Rajatarangini
(D) Divyavandana
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Kalahana's Rajatarangini.



0 Comments:

Post a Comment