Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian History MCQs For WBCS Mains Previous Years P10



91. Which one of the following tribal assemblies has normally involved in the election of the tribal chief?
(A) Gora
(B) Vidata
(C) Samiti
(D) Sabha
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Samiti.

92. During the reign of which great Mughal was tobacco introduced in India?
(A) Shahjahan
(B) Aurangzeb
(C) Jahangir
(D) Akbar
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Jahangir.




93. By whom was the most significant commentary on the Rigveda composed in the medieval period in the Vijayanagar realm?
(A) Kannada
(B) Sagarnandin
(C) Chakrapanidatta
(D) Sayana
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Sayana.

94. Who was the founder of `Gajapati Dynasty' of Orissa?
(A) Prataparudra
(B) Vidyadhara
(C) Purushottam
(D) Kapilendra
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] Kapilendra.

95. Navanityakam of the Gupta period was a book on
(A) Mathematics
(B) Astronomy
(C) Medicine
(D) Metallurgy
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Medicine.

96. The only type of Jagir which could not be transferred was the
(A) Milkiyat Jagir
(B) Tan Jagir
(C) Khidmati jagir
(D) Watan Jagir
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Watan Jagir.

97. Who was the founder of the Sultanate of Madurai?
(A) Nusrat Shah
(B) Dilwar Khan
(C) Jalaluddin Ahsan
(D) Hussain Shah
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Jalaluddin Ahsan.




98. During the reign of which Sultan of Delhi did the Chahalgani or Chalisa come into existence?
(A) Iltutmish
(B) Ala-ud-din Khilji
(C) Balban
(D) Raziya
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Iltutmish.

99. Mandsor pillar inscription of the early 6th Century CE belongs to
(A) Yasodharman
(B) Toramana
(C) Anantavarma
(D) Mihirkula
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Yasodharman.

100. Which of the following mosques of the Mughals is also known as the 'pearl-mosque'?
(A) Moti Masjid at Agra
(B) Aurangzeb's personal mosque in the Red Fort
(C) Jamia Masjid at Delhi
(D) Jamia Masjid at Fatehpuri
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Moti Masjid at Agra.







0 Comments:

Post a Comment