Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian History MCQ For WBCS Main (Ancient and Medieval) P11



101. What is `Asthavana'
(A) One-third of the produce of the land
(B) House-tax
(C) Land revenue department
(D) A type of rice
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Land revenue department.

102. Which of the following movements was started by Swami Sahajanand Saraswati in Bihar?
(A) Kisan Sabha Movement
(B) Labour Movement
(C) Zamidari Movement
(D) Socialist Movement
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Kisan Sabha Movement.




103. A new technique of painting, known as Siyahi Qalam, became fashionable during the reign of
(A) Jahangir
(B) Shah Jahan
(C) Akbar
(D) Aurangzeb
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Shah Jahan.

104. Which one of the following has not been mentioned as 'asineva' in Ashokan inscriptions
(A) Pride and fury
(B) Envy and revenge
(C) Greed and passion
(D) Cruelty and anger
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Greed and passion.

105. Who among the following Mughal rulers were half Rajput (born of a Rajput mother) ?
(A) Jahangir and Shahjahan
(B) Jahangir and Humayan
(C) Shah Jahan and Aurangzeb
(D) Akbar and Jahangir
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Jahangir and Shahjahan.

106. Three types of the coins of the Delhi Sultanate tanka, shashgani and Mal—were made respectively of
(A) Silver, Bronze, Copper
(B) Gold, Bronze, Copper
(C) Silver, Silver, Copper
(D) Gold, Silver, Copper
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Silver, Silver, Copper.

107. `House burials' are reported from
(A) Uleri in Almora
(B) Balathal in Rajasthan.
(C) Gufral in Kashmir
(D) Ghaligal - in the northeast
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Uleri in Almora.




108. The famous Jaina temples at Dilwara were built by?
(A) Solankis
(B) Chauhans
(C) Paramaras
(D) Chandellas
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Solankis.

109. Who was the first Englishman to visit Jahangir's court?
(A) Thomas Roe
(B) Hawkins
(C) William Edwards
(D) Red Dragon
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Hawkins.

110. Who built the `Gol-Gumbar at Bijapur famous for the world's second largest dome and the whispering gallery?
(A) Ismail Adil Shah
(B) Muhammed Adil Shah
(C) Mahmud Gawan
(D) Yusuf Adil Shah
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Muhammed Adil Shah.



0 Comments:

Post a Comment