Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient History MCQ P12



111. Who was the founder of the Chalukyas of Badami?
(A) Kirtivarman I
(B) Vijayaditya
(C) Vikramaditya I
(D) Pulkesin I
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Pulkesin I.

112. Where did the so called 'Black Hole Tragedy' take place?
(A) Monghyr
(B) Murshidabad
(C) Calcutta
(D) Dacca
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Calcutta.




113. According to Abdur Razzaq, the policemen of Vijayanagar were paid out of taxes collected from
(A) Land revenue
(B) Taxes on goods
(C) Wine shops
(D) Brothels (prostitues)
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Brothels (prostitues).

114. When were the Silkworms introduced into the Byzantine empire from China, adversely affecting India's already declining foreign trade?
(A) 615 AD
(B) 351 AD
(C) 451 AD
(D) 551 AD
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] 551 AD.

115. Which revenue system among the following is also known as the `bandobast' system ?
(A) Nasaq
(B) Kankut
(C) Zabti
(D) Dahsala
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Zabti.

116. Nicolo de Conti, an Italian visitor, came to Vijaynagar during the reign of
(A) Deva Raya II
(B) Deva Raya I
(C) Harihara I
(D) Bukka I
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Deva Raya I.

117. `Every pearl in the royal crown is but the crystallized drops of blood fallen from the tearful eyes of the poor peasant'. Who made this statement?
(A) Ibn-Batutah
(B) Al-Beruni
(C) Amir Khusra
(D) Barani
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Amir Khusra.




118. Who raised patriotism to the pedestal of mother worship and said: "know my country as my mother. I adore her. I worship her"?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Swami Vivekananda
(D) Bankim Chandra Chatterjee
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Aurobindo Ghosh.

119. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Arrian—Indica
(B) Claudius Aelianus—Naturalis Historica
(C) Diodorus Sicilus—Bibliotheca Historica
(D) Strabo Geography
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Claudius Aelianus—Naturalis Historica.

120. During the reign of which Mughal was tobacco introduced in India?
(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Aurangzeb
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Jahangir.



0 Comments:

Post a Comment