Friday, May 17, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Ancient Indian History MCQ PDF For Competative Exams P13



121. To justify one of their colonial policies, the British continued with the ""Downward Filtration Theory"". That colonial policy was on
(A) Maritime trade
(B) De-industrialization
(C) Education
(D) Industry
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Education.

122. In 1940 January, in his letter to C.F. Andrews, who was described by Gandhiji as "my son but a spoilt child of the family"?
(A) Muhammad Ali Jinnah
(B) Subhas Chandra Bose
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Minoo Masani
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Subhas Chandra Bose.




123. Who among the following Englishmen was given the title 'Khan' by Jahangir?
(A) Hawkins
(B) Newbery
(C) Thomas Roe
(D) Ralph Fitch
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Hawkins.

124. When and where was the All India Kisan Sabha formed?
(A) 1938-Calcutta
(B) 1942-Lucknow
(C) 1930-Bombay
(D) 1936-Lucknow
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] 1936-Lucknow.

125. Which one of the following periods of the trade union movement in India witnessed the growing influence of communist ideology on trade unionism for the first time?
(A) 1934-1939
(B) 1939-1945
(C) 1918-1924
(D) 1924-1934
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] 1924-1934.

126. Jonathan Duncan founded the Sanskrit College in 1792 at
(A) Calcutta
(B) Madras
(C) Allahabad
(D) Varanasi
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Varanasi.

127. The lower castes tried to assert themselves by borrowing and imitating customs and manners of the upper castes. This was termed as Sanskritisation by
(A) B.R. Ambedkar
(B) M.N. Srinivas
(C) M.K. Gandhi
(D) Bernard Cohn
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] M.N. Srinivas.




128. Who tells us that 'India' (i.e. Indus Valley) was the 20th and most prosperous satrapy (province) of the Persian empire?
(A) Fa Hien
(B) Yijing
(C) Herodotus
(D) Megasthenese
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Herodotus.

129. Which of the following is/are the well-known ancient geographical epithets of India?
(A) Jambudvipa
(B) Both (A) and (B)
(C) Saptadvipa
(D) Bharatvarsha
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Both (A) and (B).
Explanation: Not Jam

130. Which of the following is not correctly matched?
           Author                   Book
(A) Sumit Sarkar - India's struggle for Independence
(B) Sumit Sarkar - Modem India, 1885-1947
(C) Bipan Chandra - Communalism in Modem India
(D) Bipan Chandra - Nationalism and Colonialism in Modem India
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Sumit Sarkar India's struggle for Independence.



0 Comments:

Post a Comment